На Черкащині посівна триває цілодобово

Джерело:  Суспільне

90% ярої пшениці посіяно на Черкащині, ячменю та вівса – 80%, цукрового буряка – 40%, повідомив керівник обласної військової адміністрації Ігор Табурець. За його словами, через затяжну та дощову весну аграрії тільки почали садити картоплю та інші овочеві культури. Нині сіють соняшник.

В одному з агропідприємств Черкащини вже засіяли 200 гектарів соняшника та 150 гектарів горошку, розповів агроном Назар Крещенко. За словами агронома, у 2022 році погода не особливо сприяла посівній. Разом з тим, все роблять згідно із графіком.

“Весна затяжна, нас дощі спиняли, але опади нам треба, бо ґрунти піщані. Зараз ми повністю вийшли на план: трактори у полі – працюють всю добу, їх не глушать, у нас міняються тільки механізатори, тому що в посиленому режимі зараз працюємо”.

На полі у двадцять гектарів механізатор Микола Малинко висіває соняшник. Чоловік розповів, що працюють позмінно, тоді як техніка працює без упину.

“В посівну, то нам немає відпочинку, ми маємо сіяти, старатися забезпечити урожай. Соняшник засипаний в сівалці, сіємо його”.

Попереду сівалки культиватор вносить у ґрунт селітру, розповів механізатор Віталій Чебиряк.

“Сіється добриво через сітку: якщо якась грудка, то, щоб вона не попадала, потрапляє нижче”.

На іншому полі підприємства на ста гектарах одночасно зійшов двотижневий посів гороху. Така оцінка стану сходів дозволяє прогнозувати й майбутній результат, пояснив директор агропідприємства Ігор Кропивник. Дотримуються аграрії й інших сільськогосподарських заходів.

“Ми дотримуємося сівозміни – де кращий попередник, де гірший, але для якоїсь фінансової диверсифікації підприємства однозначно присутні такі культури, як кукурудза звичайна, кукурудза цукрова, соняшник, горох овочевий і озима пшениця”, – пояснив керівник..

За словами Ігоря Кропивника, площі посіву цього року не зменшували. Майже дві тисячі гектарів полів планують засіяти до початку травня.

“На даний час засіяно близько 40% площ, це така культура, як озима пшениця ще з минулого року, і соняшник близько 15%. Інші площі будуть використовуватися частково під соняшник, частково – під кукурудзу зернову”.

Якщо овочеві культури нині тільки почали сіяти, то ярою пшеницею засіяно 90% із визначених для цього 470 гектарів полів, розповів керівник Черкаської військової адміністрації Ігор Табурець.

“Відбувається посів ячменю, вівсу, засіяли понад 80%, і розпочалися посіви звичайного соняшника і кукурудзи. Що стосується інших технічних культур, то цукровим буряком засіяли понад 40%. Також відбувається посадки картоплі та овочевих культур”.

За словами Ігоря Табурця, посівна кампанія буде повністю завершена в першій декаді травня за сприятливих погодних та мирних умов.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!