На Черкащині обмолотили 80 тисяч тонн урожаю сої

Джерело:  Суспільне
соя

Загалом зібрали на площі тридцять тисяч гектарів. Це третина всіх засіяних нею угідь, розповів Суспільному директор департаменту агропромислового комплексу області Роман Косенко.

Власник фермерського господарства Микола Дубовий засіяв соєю 40 гектарів зі 120. Сходи навесні були не дружніми, тому і врожай цьогоріч не найкращий, зазначив він:

“Цей рік не соєвий. Кукурудза хороша, ячмінь, пшениця хороша. Щодо сої, то так склалися погодні умови, що вона не дала дружніх сходів”.

Єдиний у господарстві комбайн вивели на збір сої, щойно вона достигла, додав фермер. Аби сухе насіння не висипалось зі стручка, його збирають обережно, розповів комбайнер Василь Дубина:

“Дивлячись яка густота насадження. Якщо густо, то потихеньку збираємо, а як ріденько, то швидше. А ще залежить від культури. На соняхах швидше”.

Обмолотити всю сою у господарстві планують протягом двох-трьох днів. Та продавати її не будуть, зазначив Микола Дубина — ціна занизька.

“Минулого, позаминулого року була 16, 17,18, навіть 24 тисячі, а цього року – ледве-ледве 12. Це важкий рік буде. Ми багато не вирощуємо, зараз нема її де дівати, нема куди відправлять, коштує вона безцінь. Тому намагаємося її переводити у корм, для свиней, а тоді вже м’ясом реалізуємо”, — пояснив фермер.

Таке рішення керівників дрібних фермерських господарств вважає логічним директор департаменту агропромислового розвитку області Роман Косенко:

“Сою сіють малі фермерські господарства, які безпосередньо тут і знаходяться. Якщо говорити про експорт, то це для великих господарств, великих аграрних фірм. Наразі діють багато програм підтримки, підприємцям, фермерам готові допомагати ставати переробниками, не кажучи про великі об’єми. Брати ту саму сировину, переробляти на шрот, олію. Свою сировину самим переробляти, щоб мати додаткову вартість і йти не в збиток, а в прибуток”.

Попри низьку врожайність сої, загальний врожай по області очікують більший за торішній на 40-45 тисяч тонн, додав Роман Косенко:

“Вже зібрали близько 30 тисяч гектар, це 28 відсотків від запланованої площі. Загалом це 79, 8 тисяч тонн при врожайності 25, 5. Минулого року зібрали на площі 104,8 при врожайності 21 центнер з гектара. Це свідчить про те, що цьогоріч валовий загальний збір будемо мати на 40-45 тисяч тонн більше”.

Загалом господарства області цього року засіяли соєю 109 тисяч гектарів. Це дев’ять відсотків посівних площ Черкащини.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!