Мито на експорт соняшнику прив’яжуть до ринкових цін

соняшник

Верховна Рада України на засіданні 12 січня ухвалила за основу законопроєкт, яким змінюються умови обрахунку мита на вивезення з України олійних культур, живої худоби та шкіряної сировини.

Проєкт Закону «Про внесення змін до Розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо встановлення тимчасових особливостей визначення митної вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України» (№8274) у першому читанні підтримали 262 народних депутати, свідчать дані на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою до документу, Закон України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» від 10.09.1999 №1033-XIV, «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину» від 07.05.1996 №180/96-ВР встановлює адвалорні ставки вивізного мита. Базою оподаткування для таких товарів є їхня митна вартість, тобто ціна товару, зазначена у рахунку-фактурі чи рахунку-проформі.

«Згідно зі статистичним даними Держмитслужби, більше 70% товарів, на які встановлені адвалорні ставки вивізного мита, вивозились за межі митної території України за митною вартістю, яка є нижчою за ціну товару, що встановлена на зовнішньому ринку на аналогічні (подібні) товари.

На поточний час законодавство України не дозволяє здійснювати митним органам контроль за правильністю визначення митної вартості товарів, які вивозяться за межі митної території України у митному режимі експорту, що призводить в багатьох випадках до заниження бази оподаткування вивізним митом та ненадходження у повному обсязі сум експортного мита до Державного бюджету України», — пояснюється у документі.

Таким чином, запропоновані зміни дозволять зробити ефективнішим контроль митних органів за правильністю визначення митної вартості товарів, які вивозяться за межі митної території України.

«Законопроєкт №8274 дозволить оподатковувати будь-яку сировину, виходячи з її ринкової вартості, а не з урахуванням тієї заниженої вартості, яку надають «чорні експортери», — прокоментував голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Для довідки: Законом «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» регулюється експортне мито на насіння льону, соняшнику та рижію. Законом «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину» від 07.05.1996 №180/96-ВР встановлено мита на експорт ВРХ, овець та шкур тварин.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!