МСГ Казахстану рекомендує фермерам збувати своє зерно, оскільки зростання цін надалі не очікується

Казахстан

Ціни на пшеницю 3 та 4 класів урожаю 2023 року знизилися за тиждень у Казахстані. Міністерство сільського господарства рекомендує фермерам збувати своє зерно, оскільки зростання цін надалі не очікується і зберігати товар недоцільно, повідомляє агентство «АПК Новини».

Згідно з інформацією МСГ РК, середня ціна на пшеницю м’яку 3 класу клейковиною 28+ з елеватора складає на період 29 липня 126 тис. тенге/тонна з ПДВ замість ціни 129 тис. тенге, яка була представлена ​​23 липня.

М’яка пшениця 3 класу клейковиною до 25 знизилася в ціні на 3 тис. тенге і коштує зараз 112 тис. тенге/тонна.

Пшениця м’яка 3 класу клейковиною до 23 коштує зараз 97 тис. тенге, замість 102 тис. тенге.

Подешевшало і зерно 4 класу – з 86,4 тис. тенге до 83,6 тис. тенге.

Пшениця 5 класу не змінилася в ціні за тиждень і зараз коштує 62 тис. тенге/тонна.

Вартість ячменю складає 65 тис. тенге.

Тверда пшениця коштує 119-131 тис. тенге, її ціна не змінилася.

Фахівці впевнені, що всю зернову групу слід продавати вже зараз. Сенсу тримати товар уже немає, це економічно невигідно. Поки що експерти не дають прогнозу з приводу максимальних і мінімальних цін на зерно, оскільки на ринку поки що не сформовані ціни на новий урожай.

Аграрії південних регіонів країни отримують перший урожай. За інформацією Міністерства, незважаючи на хорошу якість, яка відповідає помольним кондиціям, ціна на нього нижча, ніж зазвичай у цей час. Середній дисконт до поточних цінників – 15-20 тенге/кг.

Якщо говорити про олійну групу, там продовжилося зростання цін на льон та ріпак. Ці категорії рекомендується притримати, оскільки має бути можливість реалізувати товар за вигіднішою для фермера вартістю. Поточна ціна льону – 213,2 тис. тенге/тонна, ріпаку – 200 тис. тенге.

Повідомляється, що зараз є гарний попит на червону сочевицю будь-яких кондицій. Вона коштує 220 тис. тенге/тонна. Некондиційна вартість 150 тис. тенге.

1 долар США = 475 тенге.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!