Молочний експорт США знизився вперше з початку року

молочные продукты

На початок листопада постачання молочної продукції за межі країни вперше знизилося з початку року, свідчать дані Американської ради з експорту молочної продукції (USDEC).

Як пояснили в USDEC, значне зростання експорту сиру та молочного жиру не компенсувало зниження обсягів постачання сухого молока та молочної сироватки, що за підсумками жовтня 2021 року призвело до зниження загального обсягу молочного експорту на 1%.

У жовтні світовий попит на сир стимулював значне зростання експорту продукту американськими підприємствами – на 44% порівняно з аналогічним періодом 2020 року. Основний попит продемонстрували країни MENA (Близький Схід та Північна Африка) та Канада. Водночас, попит на сухе молоко скоротився на 12%, молочної сироватки було поставлено менше на 9%.

На експортні поставки також продовжує тиснути криза в портах морських перевезень.

“Експорт молочних жирів продовжує зростати як у вартісному обсязі, так і у фізичній вазі”, – коментує експерт USDEC Стівен Кейн. – “Провідними напрямками експорту молочного жиру із США у жовтні були Канада (+118%) та країни Близького Сходу та Північної Африки (+63%). Також у чотири рази збільшився експорт до Кореї та з нуля до 106 тонн зросло постачання до Японії. При цьому у Канаді США, незважаючи на переваги у логістиці, конкурують на ринку молочного жиру з Новою Зеландією”, – наголосив аналітик.

У жовтні ринок відчув і зниження ефективності роботи великих морських портів західного узбережжя США. Ймовірно, це було пов’язано із забезпеченням безпеки вантажоперевезень імпортних контейнерів, нестачею обладнання та вільних місць у порту для розвантаження імпорту. Як зазначили в USDEC, у жовтні щодня порти Західного узбережжя обробляли на 80 тис. контейнерів менше, ніж у жовтні 2020 року.

Незважаючи на це, очікується, що найближчими місяцями ситуація з проблемами в морській логістиці вирішиться і до весни експортери отримають можливість максимально швидко доставляти продукцію.

 

DairyNews.ru

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!