Молдова. Врожай пшениці цього року перевищить 1,2 мільйона тонн

жнива

Молдовські фермери очікують цього року на хороший врожай пшениці – понад 1,2 млн. тонн. Весняні опади були сприятливими для зернових першої групи. Середній урожай країни становитиме 3,6 тонни з гектара, уточнив для Radio Moldova державний секретар Міністерства сільського господарства та харчової промисловості Василе Шарбан. І ціна на зерно зростає. Після виходу Російської Федерації з Угоди про експорт зерна Чорним морем, ціна на пшеницю на Паризькій фондовій біржі зросла в четвер на 20 євро за тонну.

„Навесні 2023 року у нас були опади у вигляді дощу. Ми мали досить гарну погоду, щоб ці культури могли розвиватися. Ми матимемо понад 1,2 млн. тонн пшениці по країні. Згідно зі статистичними даними, середній урожай по країні становитиме близько 3,5-3,6 тонн на гектар на площі 351 тис. гектарів, і ця цифра буде трохи більшою, оскільки не всі заявляють скільки площ засіяно. І врожай загалом може бути більшим”, – зазначив Василь Шарбан.

Експерт у питаннях сільського господарства Віорел Ківрига заявив для Radio Moldova, що фермери мають стежити за коливаннями цін на пшеницю на основних європейських біржах, у тому числі на регіональних. Фахівець зазначив, що зараз не час, щоб фермери протягом наступних 2-3 тижнів продавали свою продукцію за низькими цінами. На передньому плані стоять економічні інтереси, надлишки потрібно експортувати. Для внутрішнього споживання Молдові потрібно близько 400 тис. тонн пшениці або трохи більше. Було б недоцільно, щоби хтось тримав пшеницю в коморах на зберіганні, бо на внутрішньому ринку немає попиту. Сільське господарство має працювати як із внутрішнім, так і з міжнародним ринком.

Котирування пшениці значно зросло останніми днями після того, як Росія оголосила, що більше не бере участі в Угоді про експорт зерна Чорним морем. На думку європейських аналітиків, закінчення терміну дії угоди змусить Київ експортувати врожай 2023 року альтернативними маршрутами, через річкові порти та кордон Європейського Союзу, з високими логістичними витратами.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!