Молдова скасовує ліцензування імпорту зернових та олійних культур

Джерело:  InfoMarket

Діяльність Комісії з ліцензування імпорту зернових та олійних культур, яка діяла на підставі Закону про регулювання підприємницької діяльності шляхом дозволу, завершує свою діяльність, повідомило Міністерство сільського господарства та харчової промисловості Молдови. Регулювання за допомогою ліцензування могло здійснюватись не більше 3 міс., і міг бути продовжений лише один раз ще максимум на 3 міс. Таким чином, термін, на який може бути застосовано ліцензування імпорту зерна та олійних культур, минув.

У Мінсільгоспі нагадали, що дозвільний захід вперше було введено 11 жовтня 2023 р. і він діяв у період надзвичайного стану – до 31 грудня 2023 р. Всього за цей період видано 12 ліцензій на ввезення близько 69,5 тис. т насіння соняшнику, з них 1200 т було запрошено для кондитерської промисловості із сортів, що не вирощуються у Молдові та близько 44 т – кукурудзи попкорн із сортів та гібридів, що не також не вирощуються в країні.

Рішення про ліцензування імпорту пшениці, кукурудзи та насіння соняшнику було прийнято для збереження на внутрішньому ринку зернових стійких цін з економічної точки зору, щоб підтримати стабільні внутрішні ціни та допомогти місцевим виробникам отримати вигоду зі свого врожаю та підтримати свою конкурентоспроможність. При цьому право отримати ліцензію на імпорт пшениці, кукурудзи та насіння соняшнику мали лише економічні агенти, які займаються вирощуванням тварин, виробництвом кормів для тварин на фермах, виробництвом борошномельної продукції, жирів та олій, хліба, хлібобулочних, кондитерських виробів. До заяви на видачу імпортної ліцензії вони мали додавати документи, що обґрунтовують необхідність поповнення запасів.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!