Молдова не планує вводити надзвичайний стан у сільському господарстві через посуху

Джерело:  NOI.md
погода weather засуха клімат

Уряд Молдови не має наміру вводити надзвичайний стан у сільському господарстві через посуху, про що просять фермери. Про це заявив держсекретар Міністерства сільського господарства та харчової промисловості РМ Василе Шарбан

«Ми бачимо, що посуха, температура є досить високою. Посушливі роки бували й раніше. Ми маємо адаптувати наше сільське господарство до цих умов. У нас в Республіці Молдова є нормативна база, і на її основі сільгоспвиробник має відстрочку для сплати банківських штрафів», – сказав чиновник.

Як нагадав В. Шарбан, аграрії вже мають можливість отримати сертифікати форс-мажорних обставин. При цьому він уточнив, що для відшкодування збитків фермер має скласти звіт про свої сільськогосподарські втрати та звернутися до Торгово-промислової палати для оформлення документа, що підтверджує.

“Далі він інформує про це кредиторів і припиняє виплату штрафів і банківських відсотків на той термін, який необхідний економічному агенту для відновлення”, – резюмував держсекретар.

Зазначимо, що раніше провідна аграрна асоціація Молдови «Сила фермерів» закликала уряд запровадити в республіці надзвичайний стан у сільському господарстві, мотивуючи це тим, що це рішення допоможе аграріям уникнути банківських штрафів і тим самим врятує їх від банкрутства. За даними асоціації, найбільше від посухи у п.р. постраждали фермери півдня та центру Молдови.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!