Міжнародна група експертів виступила на підтримку «золотого рису»

золотой рис

На підтримку збагаченого вітаміном А генетично модифікованого рису, відомого як «золотий рис», висловилася група міжнародних експертів, які вважають, що він може запобігти дефіциту вітаміну А, який вбиває мільйони дітей у найменш розвинених країнах. Про це 10 січня пише видання Fundation Antama.

Експерти з Європи, США, та Китаю висловили свою підтримку у статті, опублікованій у Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). На їхню думку, «золотий рис» пропонує потужне та економічно ефективне рішення для боротьби з дефіцитом вітаміну А.

На сьогоднішній день вирощування цього ГМ-рису схвалено лише на Філіппінах. Деякі дослідження показали, що споживання «золотого рису» може забезпечити від 89% до 113% і від 57% до 99% рекомендованої потреби у вітаміні А дітям дошкільного віку в Бангладеш і на Філіппінах відповідно.

Крім того, прогнозується, що «золотий рис» буде фінансово життєздатним і не вимагатиме жодних додаткових витрат з боку урядів, виробників чи споживачів порівняно із звичайним білим рисом.

Експерти просять законодавців подолання політичного та ідеологічного опору щодо впровадження трансгенних продуктів, який все ще існує сьогодні навколо «золотого рису», та прискорити його прийняття та використання.

Нагадаємо, 21 липня 2021 року вперше у світі було прийнято закон, що дозволяє вирощування «золотого рису». Якщо ця біотехнологія досягне країн, у яких основний раціон – це рис, то, на думку творців даного сорту, можна підвищити вміст цього вітаміну в раціоні, дефіцит якого призводить до втрати зору у 500 тис. дітей кожен рік.

Стверджується, що «золотий рис» був розроблений без будь-якої мети отримати прибуток, і він вільний від патентів. Незважаючи на це, Greenpeace проводить досить жорсткі кампанії проти цього гатунку. Екологічна група виступила за відмову від запровадження цієї культури.

Понад 130 Нобелівських лауреатів підписали спільний лист проти організації “Еколог”, звинувативши розробників ГМ-рису у “злочині проти людяності”. На сьогоднішній день кількість підписантів Нобелівських лауреатів зросла до 158.

У той же час організація Stop Golden Rice Network (SGRN) заявляє прямо протилежне щодо наміру отримувати прибуток від вирощування цього сорту рису.

«Ми, мережа Stop Golden Rice Network (SGRN), вважаємо, що золотий рис – це непотрібна і небажана технологія, що продається корпораціями виключно для отримання прибутку. Золотий рис лише посилить владу корпорацій над рисом та сільським господарством, а також поставить під загрозу агробіорізноманіття та здоров’я людей»,— йдеться у заяві організації, опублікованій у серпні 2021 року.

У країнах, що розвиваються, великі ділянки сільськогосподарських земель перетворюються або на промислові та комерційні угіддя, або на великомасштабні монокультурні плантації товарних культур, таких як ананаси, пальмову олію та банани, які ледь задовольняють потреби населення в харчуванні.

«Враховуючи цей контекст, ми стверджуємо, що золотий рис — це просто «пластир» для широкої рани голоду й злиднів. Найгірше, проблеми, які продовжують переслідувати золотий рис, ще більше доводять, що він не потрібен і небажаний»,— заявляють супротивники ГМ-рису.

 

ИА Красная Весна

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!