Мінвідновлення оприлюднило порядок відшкодування Україною збитків для цивільних суден, які заходять в її порти

Джерело:  Latifundist.com
фрахт Україна

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання внаслідок збройної агресії рф. Це стосується суден під українським та іноземними прапорами (крім росії та білорусі).

«Стабільна робота цивільного судноплавства в Чорному морі, у тому числі в рамках Зернової ініціативи, неможлива без страхового покриття перевізникам усіх ризиків, пов’язаних з агресією рф. Ми бачимо, що страхові компанії з пересторогою ставляться до покриття таких ризиків, а це створює загрозу для невійськових морських перевезень з українських портів», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Він додав, що запуск механізму компенсації шкоди дасть можливість фрахтувальникам та судновласникам і надалі забезпечувати заходження до наших портів незалежно від того як працює чи не працює «зернова угода».

Згідно з порядком, компенсація надаватиметься судновласнику, якому страховик письмово відмовив у відшкодуванні шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф.

Право на компенсацію матимуть тільки ті судновласники, які уклали договір страхування або P&I (Protection and Indemnity) поліс у порядку, установленому законодавством України чи іншої держави.

До шкоди, яка підлягає компенсації належить:

  • збитки, заподіяні судну через загибель або руйнування, що не підлягає відновленню,
  • витрати на усунення конструктивного пошкодження судна, через яке судно втратило морехідний стан,
  • збитки внаслідок втрати та або псування вантажу,
  • витрати, пов’язані зі шкодою здоров’ю чи життю пасажира чи члена екіпажу судна.

Для цього судновласник не пізніше 90 календарних днів з дати отримання відмови страховика у наданні страхового відшкодування може подати до Мінінфраструктури встановлений пакет документів.

Нагадаємо, наприкінці лютого в Уряді заявили, що Україна гарантуватиме матеріальну компенсацію власникам та операторам кораблів, які задіяні в «зерновій угоді». Виплати здійснюватимуть з держбюджету у разі, якщо росія почне саботувати «зернову угоду» і створюватиме ризики знищення суден, що працюють за цією угодою.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!