Міноборони створило агенцію, яка буде закупати продукти для ЗСУ

Джерело:  Громадське
В Україні з грудня запрацює закупівельна агенція «Державний оператор тилу», яка буде забезпечувати українських військових харчуванням. Про це розповів заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков на брифінгу в Military Media Centre.

«Це наш новий інструмент в закупівлях, який повністю візьме на себе весь функціонал. Його працівники будуть аналізувати ринок, дивитись ціни, будуть спілкуватись з виробниками, постачальниками безпосередньо, будуть їх оцінювати, дивитись на їх історію, аналізувати роботу і ухвалювати відповідальні рішення щодо роботи й провадження тендерних закупівель», — розповів він.

Наразі агенція вивчає ринок, формує команду. На повну потужність «Державний оператор тилу» має запрацювати з 1 грудня.

За словами Кліменкова, для повноцінного старту роботи нової агенції очікується ухвалення ще двох урядових постанов, одну з яких розглянуть на найближчому засіданні Кабміну, іншу — ухвалять до 15 листопада.

Доповнено о 19:32. Наразі відомо, що агенцію очолить Арсен Жумаділов, який із серпня керував агентством з ресурсного забезпечення армії.

Зміни в правилах закупівель

Ще до того, як «Державний оператор тилу» запрацює, у правилах закупівель їжі для ЗСУ введуть тимчасові зміни. Участь у закупівлях зможуть брати менші компанії. Великі лоти розділять на менші, і тепер на торги виставлені не 22 пропозиції, а 30. Це створить рівні умови для учасників закупівель, вважають у Міноборони.

Згідно з правилами, кожен учасник торгів приходить на них із каталогом на 409 найменувань продуктів для ЗСУ. Відтепер на кожен продукт встановлено верхню і нижню граничну ціну. Через те, що цих меж раніше було, учасники торгів могли маніпулювати цінами на їжу. Наприклад, деякі постачальники ставили високу ціну в каталозі на продукти, які військові частини замовляли часто. А на товари, які військові замовляли рідко або взагалі не замовляли — дуже низьку ціну. У результаті, середня ціна товарів на каталог була штучно занижена.

Окрім того, торги на їжу будуть оголошуватися не на пів року, а на три місяці, тобто з січня до березня 2024 року включно.

«Наша мета — кардинально змінити сам підхід, процес у тилових закупівлях. Тобто це будуть зовсім інші закупівлі з іншою логікою», — цитує Кліменкова «Інтерфакс-Україна».

Початок торгів на закупівлю їжі для Збройних Сил України за новими правилами Міноборони оголосило 1 листопада.

Що передувало?

У січні стався скандал через матеріал журналістів про те, що в угоді Міноборони про закупівлі харчів для низки військових частин ціни на найбільш ходові товари виявилися завищеними у 2-3 рази. Наприклад, Міноборони нібито законтрактувало яйця за ціною 17 грн за штуку, водночас роздрібна ціна в магазинах Києва становить приблизно 7 грн за штуку.

Прем’єр Денис Шмигаль доручив розробити оновлену систему закупівель для української армії, яка має збалансувати дотримання секретності та публічний контроль.

А в березні президент Володимир Зеленський підписав закон щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях. Відповідно до нього, ціни, за якими оборонні замовники купують товари для військових, інші товари та послуги для забезпечення армії, мають обов’язково оприлюднювати в системі Prozorro.

Міністерство економіки України 23 квітня повідомило, що в системі Prozorro тепер публікуватимуть дані про незбройні оборонні закупівлі. Але обсяг оприлюдненої інформації буде обмежений.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!