Міністр агрополітики пояснив, чому в 2024 році зменшиться попит на транзит українського зерна через ЄС

Джерело:  Delo.ua
ЕС

Подолання російської морської блокади і успішний експорт сільгосппродукції морем з портів Великої Одеси зменшує попит на її перевезення наземними шляхами через країни ЄС, повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольський в коментарі для Delo.ua. Через це варто сподіватися, що в 2024 році зменшиться кількість торгових суперечок між Україною та її європейськими сусідами навколо перевезень збіжжя.

Міністр відмітив позитивну динаміку з експортом агропродукції з України, яка спостерігається з жовтня 2023 року, коли судна почались активно завантажуватися зерном в портах Великої Одеси.

“Через це у нас змінився пріоритет на морські перевезення. Вам кожен учасник ринку зараз скаже, що ціни на доставку сільгосппродукції в морських портах України для 90% аграріїв вигідніші, ніж якщо везти через західний наземний кордон”, – підкреслив Микола Сольський.

Успішна робота українського зернового коридору поміняла для України дуже багато, і проблема логістики через країни ЄС за цей час зменшилася багатократно. Тому Мінагрополітики України наразі намагається пояснити європейським посадовцям, що протести фермерів в ЄС є скоріше проблемою “віртуальною”.

Навіть якби європейські сусіди України завтра скасували введені обмеження по зерну, то не факт, що збіжжя з України одразу поїхало б через наземний кордон – хіба що від фермерів з західних прикордонних регіонів, котрі ще не встигли продати врожай. Для всіх інших аграріїв зараз вигідні саме українські морські порти, підкреслив міністр.

Фото 2 — Міністр агрополітики пояснив, чому в 2024 році зменшиться попит на транзит українського зерна через ЄС
Міністр агрополітики України Микола Сольський. Фото: Delo.ua.

На додачу, для експорту зерна через пять сусідніх країн ЄС українцям потрібно отримувати відповідні ліцензії, що є ще одним аргументом для вітчизняних фермерів використовувати саме порти Великої Одеси.

Міністр підкреслив, що через таке падіння інтересу до перевезень зерна влада ЄС мала б спрощувати введені проти України обмеження, але побоювання нових фермерських протестів переважують економічну зацікавленість в транзиті. Українська сторона з розумінням відноситься до таких обмежень, оскільки в умовах повномасштабної війни з РФ логістична ситуація може в будь-який момент змінитися, додає Микола Сольський.

“Саме через військову невизначеність наш діалог проходить дуже обережно, і тому різких спрощень режиму торгівлі не буде. Тому ми з розумінням ставимося до обставин у наших європейських партнерів, але просимо враховувати і наші, ми готові до дискусії. Така риторика здається мені найбільш правильною”, – уточнив Микола Сольський.

Експорт зерна автомобілями поступово згасає через роботу портів

Головним фактором нинішньої ефективної роботи українського АПК є відновлення обсягів експорту з портів Великої Одеси до довоєнних потужностей. Українські військові змогли прорвати російську морську блокаду, внаслідок чого більша частина зерна почала експортувалася морем замість більш дорогого залізничного та автомобільного транспорту.

Згідно з даними Мінагрополітики, переорієнтація експорту українського зерна виглядає наступним чином:

Місяць Перевезено через порти (в.т.ч порти Дунаю), млн тонн Залізниця, млн тонн Автомобільний транспорт, млн тонн
січень-2023 4,0 1,07 0,42
березень-2023 5,8 1,07 0,48
травень-2023 3,5 0,64 0,19
липень-2023 2,3 0,68 0,2
вересень-2023 2,3 0,95 0,25
листопад-2023 4,3 0,94 0,18
грудень-2023 6,1 0,84 0,14
1-15 січня 2024 року 2,3 0,25 0,04

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!