Менш ніж за десять років ГМО-сорти сої замінять традиційні на більшості площ у Китаї

Джерело:  AgroXXI
ГМО

Менш ніж через десять років ГМО-кукурудза та соєві боби створять у Китаї ринок вартістю кілька мільярдів юанів і замінять більшу частину низьковрожайних традиційних сортів сільськогосподарських культур, кажуть галузеві оглядачі.

Низка провідних китайських селекціонерів тепер має свободу дій для вирощування десятків сортів рослин, оскільки минулого місяця закінчився період громадського обговорення схвалення центральним урядом комерційних посадок ГМО-сортів.

Очікується, що ГМО-кукурудза та соєві боби створять новий ринок вартістю 7 мільярдів юанів (988,4 млн доларів США) через вісім років, ґрунтуючись на аналогічних тенденціях у Сполучених Штатах, згідно з дослідницькою запискою, опублікованою компанією з цінних паперів Kaiyuan Securities.

Коли двом основним культурам було дано зелене світло, «вікно для комерціалізації ГМ-насіння відкрилося, і провідні селекціонери вирушили в дорогу», йдеться у повідомленні.

Назвавши 2023 «початком посадки ГМО-насіння», компанія China Galaxy Securities підрахувала, що з точки зору площі вирощування близько 40 відсотків усіх соєвих бобів та кукурудзи в Китаї будуть генетично відредаговані протягом шести років після зсуву.

“Міжнародний досвід довів, що застосування ГМО-технологій призведе до збільшення продуктивності, вищої націнки на насіння та змінить конкуренцію в галузі”, – йшлося у повідомленні China Galaxy Securities.

Після десятиліть досліджень та обговорень країна з населенням 1,4 мільярда людей прискорила застосування цієї технології, прагнучи забезпечити самозабезпеченість продуктами харчування та знижуючи свою залежність від зарубіжних ринків.

Жовтневе схвалення додало 37 сортів ГМО-кукурудзи та 14 сортів ГМО-сої до списку ГМО-культур, який раніше включав лише папайю та бавовник.

Соєві боби є особливою вразливою точкою, коли йдеться про продовольчу безпеку; Китай є найбільшим у світі споживачем цієї культури, на його частку припадає 60 відсотків світового імпорту. Намагаючись розвіяти сумніви щодо безпеки, офіційні китайські ЗМІ посилили пропаганду технології після оголошення цього рішення, наголошуючи, що всі ГМО-продукти будуть проходити оцінку безпеки та процес затвердження, «суворіший, ніж для будь-яких традиційних продуктів харчування».

Чжан Сяопін, регіональний директор Ради з експорту сої США у Великому Китаї, заявив, що масові посадки китайської ГМО-сої ще далекі і поки що не вплинуть на торгівлю соєю зі США. Проте, за його словами, такий розвиток подій є «хорошою подією», яка «відповідає глобальним тенденціям».

«Ми раді бачити, що ГМО-продукти більше не демонізуються у Китаї та завоювали підтримку як громадської думки, так і державної політики».

Нині врожайність кукурудзи та сої, вирощених усередині країни, становить лише 60 відсотків від урожайності, яку отримують американські аграрії. Втім, незважаючи на кілька екстремальних погодних явищ, у тому числі сильні повені та спорадичні посухи, очікується, що виробництво зерна в Китаї у 2023 році перевищить поставлену урядом мету у 650 мільйонів тонн дев’ятий рік поспіль».

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!