Мексика відмовляється від плану заборонити використання ГМ-кукурудзи в якості корму для тварин та промислового використання

Джерело:  Meatinfo
ГМО

Мексика у понеділок скасувала крайній термін для заборони застосування генетично модифікованої кукурудзи на корм тваринам та для промислового використання на тлі торгової напруженості зі Сполученими Штатами, але зберегла плани щодо заборони використання модфікованого зерна для споживання людиною, а також гербіциду гліфосату, повідомляє Reuters.

Цей крок, схвалений ухвалою уряду, скасовує січень 2024 року як дату, коли країна має заборонити використання ГМ-кукурудзи для годування тварин та промислового використання, йдеться у заяві Міністерства економіки.

На тлі спору, що назріває, про можливе порушення торгівлі кукурудзою на мільярди доларів офіційні особи США і фермери закликали внести ясність щодо заборони на ввезення ГМ-кукурудзи в Мексику. Країна щорічно закуповує в США близько 17 мільйонів тонн жовтої кукурудзи, переважно ГМ, більша частина якої використовується як корм для тварин.

Мексика заявила, що, як і раніше, планує утриматися від видачі нових дозволів на ГМО-кукурудзу для споживання людиною, яка в указі визначається як борошно, тісто або коржики, приготовані із зерна. В указі йдеться, що заборона не поширюється на ГМ-кукурудзу, яка використовується у промисловому виробництві таких продуктів, як косметика, текстиль та папір.

За словами галузевих експертів, від 18% до 20% кукурудзи, що імпортується Мексикою зі США, становить біла кукурудза, яка використовується у харчових продуктах, таких як коржики.

Згідно з указом, нові заходи набирають чинності у вівторок. Прес-секретар міністерства економіки не відразу відповіла на запитання про те, чи Мексика почне у вівторок відкликати дозволи на використання ГМ-кукурудзи для споживання людиною.

В указі також говориться, що Мексика відкличе дозволи та дозволи на імпорт, виробництво, розповсюдження та використання гербіциду гліфосату, план, який мав з кінця 2020 року. Перехідний період діятиме до 31 березня 2024 року.

Орган охорони здоров’я COFEPRIS нестиме відповідальність за видачу дозволів на використання ГМ-кукурудзи як корм для тварин або у промислових виробничих процесах за умови наявності поставок.

Мексика та США були у сварці через початковий указ президента Мексики Андреса Мануеля Лопеса Обрадора у 2020 році, який передбачав поетапну відмову від імпорту ГМ-кукурудзи та гліфосату до січня 2024 року.

Офіційні особи США пригрозили вжити заходів відповідно до Угоди між США, Мексикою та Канадою (USMCA) у зв’язку з можливим порушенням торгівлі кукурудзою.

Новий голова сільськогосподарської торгівлі США минулого тижня повідомив агентству Reuters, що він дав Мексиці час до 14 лютого, щоб відповісти на прохання пояснити наукові причини запланованих Мексикою заборон.

COFEPRIS проведе наукові дослідження із колегами з інших країн, щоб вивчити вплив на здоров’я споживання ГМ-кукурудзи, йдеться в указі.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!