Механізм мінімальних цін на зерно почне працювати на практиці не раніше серпня

Джерело:  ЛІГАБізнес
доллар

Механізм мінімальних цін на зерно, який запровадила Верховна Рада для боротьби із чорним експортом, почне працювати на практиці не раніше серпня. Такий прогноз на зустрічі з учасниками ринками оприлюднив представник Міністерства аграрної політики та продовольства Михайло Соколов.

Новий механізм передбачає заборону на експорт за договорами на постачання пшениці, кукурудзи, соняшникової олії, сої, ріпаку та деяких інших сільськогосподарських товарів, у яких контрактні ціни нижчі мінімально допустимих.

За словами Соколова, мінімальні ціни будуть розраховувати від офіційних митних даних за попередній місяць.

“Ми беремо 5% від усіх контрактів, які були укладені за найнижчими цінами, і з них рахуємо середню ціну. І отриманий результат ще додатково дисконтується на 10%. Таким чином, ця мінімальна розрахована ціна буде нижчою за середньозважену ціну”, – цитує Соколова ASAP Agri.

Соколов запевнив, що кількість угод, укладених за цінами, нижчими за розраховану мінімальну ціну, дуже невелика.

“Такі угоди – це або дійсно окремий випадок, або саме якесь зловживання”, – сказав він.

Українські аграрії виступають категорично проти запропонованого механізму.

“Запровадження мінімальних експортних цін поставить під ризик половину українського експорту”, – йдеться у заяві Української зернової асоціації.

Вона вважає, що новий механізм фактично знищить систему форвардних контрактів і позбавить аграрні підприємства банківських кредитів, які забезпечені цими контрактами.

“Запровадження мінімальних цін на експорт сільськогосподарської продукції вкрай негативно вплине на обсяги експорту з України та на фінансове становище товаровиробника. В умовах війни, коли велика частина економіки не працює, це фактично знищить залишки економіки, яка ще приносить доходи та валютну виручку, за допомогою яких Україна може фінансувати свою армію”, – йдеться в заяві організації.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!