Марокканські імпортери обрали всю квоту на імпорт пшениці в очікуванні неврожаю

Джерело:  Зерно Он-Лайн
пшеница

У березні приватні імпортери Марокко збільшили імпорт м’якої пшениці до максимального обсягу, дозволеного у відповідності до нової урядової системи квот, оскільки перспективи врожаю в країні погіршуються. Про це повідомляє Argus Media.

До марокканських портів у березні доставлено 508 тис. т м’якої пшениці. Максимальний обсяг імпорту у рамках тарифної квоти – 500 тис. т на місяць. Фактичний імпорт уперше зрівнявся з обсягом внутрішнього споживання – щомісяця марокканські мукомоли переробляють 450-500 тис. т м’якої пшениці.

Перше місце з постачання пшениці в Марокко залишається у Франції (300 тис. т у березні 2023 р.), незважаючи на зростаючу конкуренцію з боку німецьких експортерів. Німецька пшениця із вмістом протеїну 11,5% була доступна на базисі FOB Росток за тією самою ціною, що й французька пшениця з протеїном 10,5% на базисі FOB Руан. При цьому різниця у вартості фрахту між двома портами становила лише 1-2 євро (1,1-2,2 дол. США) за тонну.

Марокко у березні також імпортувало 115 тис. т німецької пшениці, 64 тис. т румунської та 30 тис. т польської. Постачання румунської пшениці відбулося вперше цього сезону.

Передбачається, що приватні імпортери Марокко законтрактували всі 1,5 млн т пшениці в рамках квоти з постачанням у березні-травні невдовзі після того, як на початку березня було офіційно опубліковано зміни у системі тарифної квоти.

Учасники ринку очікують, що основну частину законтрактованого зерна буде поставлено з Франції. Повідомляється, що французькі експортери вже охопили понад три чверті проданого обсягу, тому останні марокканські угоди слабо вплинули на ціни на внутрішньому спотовому ринку Франції.

Дія тарифної квоти в Марокко закінчується 31 травня — на місяць пізніше ніж спочатку планувалося. У травні розпочнеться збирання місцевого врожаю, і припинення дії квоти дозволить місцевим виробникам продавати пшеницю без конкуренції з імпортним зерном.

Погіршення прогнозів валового збору пшениці може спонукати уряд Марокко повернути тарифну квоту раніше, ніж зазвичай.

У найближчі два тижні у країні очікується невеликий дощ, що є критичним для майбутнього врожаю.

З урахуванням того, що імпорт у квітні-травні обмежений 1 млн т, Марокко не зможе повністю задовольнити свої потреби в імпорті цього сезону. Тому країна розпочне наступний сезон із нижчими початковими запасами, незважаючи на зміну постачальників у поточному сезоні, які мали компенсувати майже повну відсутність постачання з України та Аргентини.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!