Малайзія. Запаси пальмової олії на кінець жовтня перевищили 1,8 млн т через слабкий експорт

UkrAgroConsult

За даними опитування аналітиків, виробників та трейдерів, проведеного S&P Global Platts, запаси пальмової олії в Малайзії на кінець жовтня, ймовірно, зросли на 3,1% порівняно з попереднім місяцем до 1,80 млн. тонн, оскільки основні покупці Китай та Індія купували менше, повідомляє УкрАгроКонсал із посиланням на Platts.

Згідно з дослідженням, виробництво у жовтні другим за величиною виробником та експортером пальмової олії у світі оцінюється в 1,68 мільйона тонн.

Учасники ринку також вважали, що виробництво як у листопаді, так і в грудні буде нижчим, ніж у жовтні, слідуючи за сезонними тенденціями.

Рада з пальмової олії Малайзії опублікує щомісячні дані про попит та пропозицію 10 листопада.

«Згідно сезонних умов, пік виробництва дійсно має припадати на вересень чи жовтень, але цього року у нас були серйозні проблеми з робочою силою, що негативно позначилося на виробництві», – сказав брокер.

Уряд заявив, що іноземним робітникам буде дозволено працювати на плантаціях, щоб зменшити нестачу робочої сили, але учасники ринку вважають, що будь-який відчутний ефект буде помітним лише на початку 2022 року, оскільки необхідно вирішити логістичні та адміністративні питання.

Інший трейдер сказав, що виробництво може бути на 2% вище порівняно з попереднім місяцем, але наголосив, що виробництво у вересні було нижчим, ніж у попередні два роки.

«Це нижча база цього року порівняно з 1,87 мільйона тонн у вересні 2021 року та 1,84 мільйона тонн у 2019 році. Таким чином, збільшення на 2% за жовтень не є дуже значним, коли видобуток за рік на сьогоднішній день набагато нижче», – сказало джерело.

За даними MPOB, виробництво пальмової олії в Малайзії з січня по вересень становило 13,31 мільйона тонн порівняно з 14,60 мільйонами тонн за аналогічний період 2020 року.

Очікувана нестача пропозиції, а також зростання світових цін на олію призвели до того, що вартість сирої пальмової олії в жовтні в Малайзії перевищила позначку 5000 малазійських рингітів (1200 доларів США).

Дані MPOB показали, що середня вартість CPO з місцевою доставкою в жовтні склала 5051 MR, що на 10,9% більше, ніж у вересні.

Падіння експорту виражається двозначними цифрами

Згідно з дослідженням Platts, експорт малазійської пальмової олії в жовтні, ймовірно, впало на 13% до 1,41 млн. тонн через зниження попиту з боку основних покупців – Індії та Китаю.

За даними торгових джерел, у жовтні попит з боку Індії знизився після того, як зниження податків на імпорт у червні, серпні та вересні призвели до збільшення імпорту у третьому кварталі.

“На початку жовтня вже було достатньо складських запасів у портах, що знизило попит в Індії цього місяця”, – сказав Нагарадж Меда, керуючий директор компанії TransGraph Consulting, що займається товарними дослідженнями в Хайдарабаді.

«Але експорт у листопаді та грудні може зрости через поновлення попиту з боку Китаю напередодні китайського Нового 2022 року. Попит також підтримуватиметься з Індії, якщо відбудеться коригування цін у вихідних місцях, оскільки місцеві ціни в Індії не відповідають імпортним цінам».

13 жовтня Індія знизила імпортне мито на харчові олії вчетверте з червня, щоб знизити внутрішню продовольчу інфляцію. Базове мито на імпорт сирих соєвих бобів, соняшника та пальмової олії було знижено до нуля з 2,5%. Тим часом, рафінована пальмова олія, рафінована соєва олія та рафінована соняшникова олія тепер оподатковуються на імпорт у розмірі 19,25% проти 35,75% раніше.

Детальна інформація по експорту олійних культур і продуктів їх переробки, балансам попиту і пропозиції, ціновим тенденціям, стану посівів та ходу збиральної / посівної кампанії в країнах Чорноморського регіону, доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/ru/register/1

УкрАгроКонсалт

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!