Малайзія стежитиме за обмеженнями ЄС на виробництво біопалива з пальмової олії

Джерело:  Oilworld
пальмовое масло

Малайзія заявляє, що уважно стежитиме за тим, як Європейський Союз відреагує на рішення Світової організації торгівлі, яке підтримало позицію блоку про те, що біопаливо, що викликає вирубку лісів, не може розглядатися як відновлювані джерела енергії.

Судова колегія СОТ у своїй першій постанові щодо вирубки лісів нещодавно відхилила багато претензій Малайзії до заходів ЄС, які призвели до виключення біопалива на основі пальмової олії як відновлюваного палива.

Проте комісія прийняла скарги Малайзії щодо того, як були підготовлені, опубліковані та вживалися заходи. ЄС буде потрібно внести корективи, але не скасовувати свої заходи відповідно до рішення СОТ.

Європейська комісія заявила, що вітає той факт, що доповідь групи експертів СОТ дозволила ЄС зберегти свою правову базу в галузі відновлюваних джерел енергії та біопалива загалом недоторканою, і підтвердила, що має право вживати заходів щодо боротьби з викидами парникових газів.

Воно заявило, що аналізує звіт, але вважає, що потрібно опублікувати звіт про останні наукові дані, щоб визначити, чи мають сільськогосподарські культури високий ризик сприяти обезлісненню, і внести поправки до закону, щоб змінити певні критерії сертифікації для культур низького ризику.

Уряд Малайзії відстежуватиме будь-які зміни в нормативних актах ЄС, щоб привести їх у відповідність до висновків СОТ, і при необхідності проводити процедури дотримання, заявив міністр плантацій та сировинних товарів Джохарі Абдул Гані.

Малайзія, другий за величиною у світі виробник пальмової олії, назвала директиву ЄС щодо відновлюваних джерел енергії дискримінаційною та у 2021 році звернулася до СОТ з проханням вивчити правила, що обмежують використання блоком біопалива на основі пальмової олії.

Згідно з правилами, паливо на основі пальмової олії більше не може розглядатися як відновлюване транспортне паливо і має бути припинено до 2030 року, оскільки ЄС визначив, що вирощування пальмової олії призводить до надмірної вирубки лісів.

Джохарі сказав, що у звіті СОТ було виявлено недоліки у правилах ЄС щодо непрямих змін у землекористуванні, спрямованих на заборону виробництва біопалива з пальмової олії, а також у підході блоку до повідомлення та консультацій з іншими економіками при введенні нових торгових заходів.

“Це рішення СОТ демонструє, що заяви Малайзії про дискримінацію дійсно обґрунтовані”, – сказав він, додавши, що уряд продовжить захищати інтереси гравців індустрії біопалива з пальмової олії від торгових бар’єрів.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!