Малайзійська біржа BMD планує запустити ф’ючерси на соєву олію

Джерело:  Oilworld

Біржа деривативів Малайзії (BMD), відома тим, що пропонує найліквідніші ф’ючерси на сиру пальмову олію у світі, планує запустити ф’ючерси на соєву олію в першому кварталі наступного року, повідомив високопоставлений представник біржі.

Біржа працює над остаточним доопрацюванням специфікацій контракту, яка буде завершена цього року до запуску контракту на початку 2024 року, сказав Мохд Салім, директор ринку деривативів у Bursa Malaysia, повідомляє Рейтер.

«Між пальмовою та соєвою олією ведеться активна торгівля. Це, напевно, дозволить об’єднати набагато більше хеджування під одним дахом», – сказав він.

В даний час товарна біржа Чикаго (CME Group) CME.O, яка об’єдналася з торговельною палатою Чикаго (CBOT), пропонує найбільш ліквідний ф’ючерсний контракт на соєву олію, який використовується галуззю в якості еталона.

Динаміка цін на пальмову, соєву, соняшникову та ріпакову олію залежить від цінових тенденцій на інші конкуруючі харчові олії.

Наразі трейдери та нафтопереробники хеджують свої ризики різними харчовими оліями на різних біржових майданчиках.

За його словами, BMD спочатку укласти контракт на соєву олію, а потім зможе укласти контракти на інші харчові олії, такі як соняшникова.

Індонезія та Малайзія є провідними експортерами пальмової олії. Аргентина, Бразилія та США є ключовими експортерами соєвої олії, а Росія та Україна монополізують основну частину поставок олії.

BMD може залучити учасників, які торгують спредом цін на соєву та пальмову олію та віддають перевагу контрактам у ринггітах, сказав Сандіп Баджорія, виконавчий директор Sunvin Group, брокерської та консалтингової фірми з виробництва рослинної олії з Мумбаї.

«Контракти на соєву олію на CBOT та Даляньській товарній біржі високоліквідні. BMD нелегко буде залучити великі обсяги», – сказав він.

Рішення Індії припинити ф’ючерсну торгівлю пальмовою та соєвою олією спонукало все більше індійських трейдерів хеджувати свої ризики щодо ПРО, додав він.

Індія, найбільший у світі імпортер харчових олій, у грудні 2021 року призупинила торгівлю похідними контрактами на ключові сільськогосподарські товари.

Обсяг торгівлі пальмовою олією на БМД зріс за останні три роки через волатильність, спричинену вторгненням Росії в Україну, діями Індонезії з обмеження експорту та змінами, внесеними Індією до структури мит, сказав Салім.

За його словами, обсяги зараз повернулися до нормального рівня, але вони все ще вищі, ніж рівні до Covid-19.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!