Логістичні витрати наразі складають до половини ціни збіжжя, – Андрій Вадатурський

Андрій Вадатурський

Вартість логістики української агропродукції значно зросла через війну і наразі становить 30–50% у ціні збіжжя. Про це повідомив гендиректор “Нібулона” Андрій Вадатурський в інтерв’ю виданню «Економічна правда».

«Зараз одна з найбільших складових у ціні – логістика. Якраз проєкти “Нібулона” за останні 15 років створили умови, за яких зерно було частково прибране з автодоріг, його почали доставляти на елеватори річковим транспортом. Зараз зросло навантаження на автотранспорт і залізницю, зросли ціни, — розповів Андрій Вадатурський. — Чим Україна славилася? Конкурентною логістикою. Доступ до портів, Чорного моря, річки. Це не Бразилія, де треба автотранспортом везти продукцію тисячу кілометрів. Якраз тут наші найбільші збитки: ми втратили цю перевагу».

За його словами, логістичні витрати «Нібулона» зросли до 100–150 доларів на тонні. «Це 30–50% ціни на збіжжя. Виробники та фермери вимушені платити разом з покупцями і ділити витрати через цю неефективну логістику. Раніше в нас доставка з елеватора до судна коштувала близько 4 доларів, із залізничного елеватора – до 15 доларів», — сказав Андрій Вадатурський.

На думку керівника, «після закінчення війни Україні знадобляться три–пʼять років, аби повернутися до тих рівнів виробництва та експорту, які були до війни і які потрібні у світі».

Натомість він висловив сподівання, що порти Миколаєва будуть включені до нової зернової угоди.

«Наші інвестиції у відповідні потужності та логістику за ці роки – близько 2 мільярдів доларів. Зараз усе це не працює. Нам не вистачає портових потужностей. Дуже сподіваюся, що Миколаїв буде включений у зернову угоду», – повідомив Андрій Вадатурський.

В той же час керівник повідомив, що не вважає «зерновий коридор» ефективним рішенням у тривалій перспективі, через перевірки та затримки руху суден, а також чиновницький “бєспрєдєл” з боку Росії.

«Потрібне прозоре формування черги… Думаю, над цим потрібно працювати, якщо ми говоримо про продовження роботи “коридору”. Була створена комісія, а потім зрозуміли, що вона не встигає перевіряти судна. Що треба робити? Не прибирати комісію, а збільшити чисельність комісій. Зараз їх уже п’ять, але це неефективно, черга все одно збільшується. Що робити? Просто прибрати цю комісію, ніхто не буде возити зброю в суховантажах», — вважає він.

Натомість, за словами керівника, компанії дає змогу довгостроково планувати перевезення використання терміналу в Ізмаїлі. «Не знаю, що б ми робили без Ізмаїла. Планувати роботу через “зерновий коридор” неможливо. Зайде судно – не зайде… Ми говоримо про це під час формальної дії коридору. 10 чи 12 кораблів на добу заходять в українські порти, там стоїть черга із середини жовтня і за це треба платити. Натомість Ізмаїл дає нам можливість планувати торговельну діяльність на листопад, на грудень, ми навіть уже плануємо на січень», — сказав Андрій Вадатурський.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!