Лісова чорниця – що з цінами, який очікувати врожай і чи винна знову Україна?

Джерело:  EastFruit
чорниця

За інформацією EastFruit, останнім часом на ринку почала з’являтися інформація про досить швидке зниження цін на чорницю лісову, яка є однією з головних експортних культур України. І це при тому, що раніше на ринку було багато повідомлень про очікування низького врожаю цієї культури й в Україні, і в Польщі, і в інших країнах регіону.

Це викликає серйозне занепокоєння у заморозчиків, тому що донедавна саме експорт замороженої лісової чорниці приносив найбільшу кількість експортної виручки в сегменті плодоовочевого експорту України. До речі, Україна входить до числа найбільших світових експортерів цієї ягоди.

Тому, на додачу до шокуючої багатьох ситуації на ринку замороженої та свіжої малини, виникають проблеми з другою найбільшою експортною позицією для заморозчиків України. Наразі в ЄС закупівельні ціни на заморожену лісову чорницю впали до 1,9-2,0 євро за перший клас і до 1,4 євро за другий клас.

Уже традиційно в падінні цін на цю ягоду звинувачують українських заморозчиків, які, начебто, увійшли в новий сезон із великими залишками ягоди та вирішили її розпродати за низькою ціною, щоб забезпечити себе обіговими коштами на закупівлю ягоди нового врожаю та звільнити місце під неї. Крім України, про значні залишки замороженої ягоди повідомляють також оператори ягідного ринку Польщі.

Цікаво, що зараз цінові тренди на заморожені ягоди практично всі є негативними. Тож, цілком може скластися вельми незвична ситуація, коли практично всі основні ягідні культури на ринку заморозки продаватимуться за приблизно однаковими цінами.

Це погана новина для експортерів замороженої смородини, адже харчова промисловість за майже рівності цін, найімовірніше, надаватиме перевагу малині та лісовій чорниці.

До речі, цього року в Україні може з’явитися ще один важливий сегмент – заморожена лохина. Нагадаємо, що Україна може експортувати заморожену лохину навіть до Китаю, хоча не може постачати туди свіжу ягоду. Однак для рентабельного заморожування лохини ціни на неї на внутрішньому ринку мають знизитися до такого рівня, як, наприклад, у Перу. І учасники ринку вважають, що цього року подібний розвиток подій цілком можливий.

Поки ж залишається сподіватися, що низькі ціни на всі види заморожених ягід і фруктів дадуть змогу знову привернути увагу споживачів і попит на них почне відновлюватися вже цього сезону.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!