Ліміт на експорт зерна встановить Казахстан

зерновоз

Казахстан не обмежуватиме експорт зерна доти, доки обсяг відвантажень не перевищить встановлений урядом ліміт. Після цього буде повна заборона. Розмір ліміту поки що не визначено.

Минулого тижня Мінсільгосп РК повідомив про ризик зростання експорту зернових вантажів із країни на тлі загострення геополітичної ситуації та ризику продовольчої кризи. Було запропоновано три варіанти дій – запровадження експортного мита, встановлення експортних квот, повну заборону.

Однак, спираючись на поточну динаміку відвантажень і наявний запас зерна та борошна, вирішено, що поки що немає причин вводити обмеження. Уряд продовжить моніторити ситуацію, і втрутиться лише у разі потреби.

Нагадаємо, що за даними статистики, на початок березня в Казахстані було 9,1 млн. тонн зернових і зернобобових культур, у тому числі 6 млн. тонн продовольчої пшениці. Крім того, понад 144 тис. тонн борошна. Щомісячний обсяг відвантажень на експорт зерна та борошна у зерновому еквіваленті становить близько 600 тис. тонн. Власна потреба країни у продовольчій пшениці до нового врожаю (тобто до вересня) – 1 млн тонн.

 

ElDala

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!