La Nina може ще більше посилити проблеми з постачанням на сільськогосподарських ринках – прогноз

Джерело:  Oilworld

Кліматичний феномен Ла-Нінья, що триває, може тривати третій рік, перетворившись на так зване потрійне падіння Ла-Нінья, рідкісний випадок. Це, ймовірно, посилить невизначеність, що нині панує на сільськогосподарських ринках, оскільки оцінки пропозиції різних продовольчих товарів цього року похитнулися, в основному через несприятливі погодні умови у провідних країнах-виробниках.

Ціни на пшеницю, кукурудзу та соєві боби залишалися волатильними з тенденцією до зростання. Погода, хоч і не єдиний фактор, була основною рушійною силою цих коливань.

Ла-Нінья, ймовірно, триватиме всю зиму в Північній півкулі 2022-23 років з ймовірністю 91% у вересні-листопаді і зменшиться до 54% ​​у січні-березні 2023 року, що, згідно з останніми прогнозами, робить Ла-Нінью першим потрійним явищем у Століття, це явище надає різний вплив на сільське господарство по всьому світу, і особливо воно зачіпає Бразилію, Аргентину, США та Австралію – ключових постачальників кукурудзи, соєвих бобів та пшениці.

Кукурудза, соєві боби у Бразилії

Південні регіони Бразилії схильні до посушливих погодних умов під час Ла-Нінья.

У 2020-21 маркетинговому році виробництво кукурудзи в Бразилії різко скоротилося через погодні умови в Ла-Нінья. Виробництво першого врожаю кукурудзи в 2021-22 МР, яке становило понад 21% від загального обсягу виробництва в країні, також скоротилося через посуху, спричинену Ла-Ніньєю.

Перший урожай кукурудзи в Бразилії висаджують з вересня по грудень і збирають у лютому-травні, тоді як другий урожай кукурудзи висаджують із лютого до березня і збирають у червні-липні.

Урожайність сої у південних штатах Бразилії також різко впала у 2019-20 та 2021-22 роках через вплив Ла-Ніньї.

За даними Бразильського національного інституту метеорології, прогнози погоди, як і раніше, показують спорадичні опади нижче середнього рівня практично у всьому південному регіоні Бразилії у жовтні та листопаді.

Ла-Нінья в Аргентині

Основні сільськогосподарські регіони Аргентини страждають від посухи, а найпосушливіша зима з 1995 року викликає побоювання з приводу виробництва основних зернових та олійних культур у сезоні 2022-23 років.

Історично склалося так, що вплив Ла-Ніньї впливав на врожай в Аргентині несприятливо, порівняно з її північним сусідом Бразилією. Урожайність кукурудзи, пшениці та сої постраждала протягом більшої частини років.

Хоча в Аргентині в 2022-23 роках ще не почалася сівба ранньої кукурудзи, місцеві учасники ринку сировини заявили, що виробництво, ймовірно, буде нижчим, ніж у попередньому сезоні.

Згідно з попередніми прогнозами Зернової біржі Буенос-Айреса, вже спостерігається невелике скорочення площ під кукурудзою та пшеницею у 2021-22 МР порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Посуха, урагани у США

Ла-Нінья в США зазвичай призводить до більш холодних і штормових умов на Півночі, але тепліших умов на Півдні. Постійні посушливі умови у південних районах США призвели до значного зниження оцінок урожайності пшениці у США у 2021-22 МР. Однак цього року умови, як очікується, покращаться порівняно з попереднім роком.

Посуха, що спостерігалася на Середньому Заході, також вплинула на сівбу кукурудзи в 2022-23 МР, що призвело до зниження оцінок урожайності.

Ла-Нінья також призводить до наднормальної ураганної активності в Атлантичному басейні. Минулого року урагани вплинули на експорт зерна із США через масштабні збитки інфраструктурі.

Досі цього сезону ураганів ознаки цього були обмеженими.

Австралійська пшениця – зовсім інша історія

Ла-Нінья зазвичай призводить до вологих умов у східній Австралії, що сприяє посіву пшениці.

Поточні прогнози передбачають вищі шанси випадання опадів в Австралії в зимово-весняний період вище середнього та збільшення виробництва пшениці в країні.

Австралійське бюро економіки та науки сільського господарства та ресурсів підвищило свій прогноз виробництва пшениці на 2022-23 МР до ​​32,2 млн. тонн із 30,3 млн. тонн. Згідно з джерелами, обсяг виробництва, ймовірно, збільшиться через достатню кількість опадів в останні місяці, що призвело до збільшення вологості ґрунту, повідомляє S&P Global Platts.

Хоча Ла-Нінья зазвичай підтримує сільськогосподарське виробництво за рахунок збільшення кількості опадів, вона також пов’язана з катастрофічними повенями на півночі Австралії.

Вологий мусон у Південно-Східній Азії

Кількість опадів, пов’язаних із літнім мусоном у Південно-Східній Азії, як правило, перевищує норму під час Ла-Нінья, що сприятливо позначається на виробництві рису. Індія, Пакистан, Таїланд та В’єтнам є основними виробниками рису, на частку яких припадає понад 70% світової торгівлі рисом.

Врожайність рису, як правило, підтримується великою кількістю опадів, оскільки це вологоємна культура.

Однак дощі в Індії під час сезону посіву рису цього року були спорадичними. Ла-Нінья, ймовірно, призведе до продовження сезону південно-західних мусонів, який зазвичай закінчується з вересня до жовтня. Це може вплинути на зрілі рисові посіви на полях.

Посуха у деяких частинах Африки

Ла-Нінья асоціюється з дефіцитом опадів у екваторіальній східній Африці. Східна Африка вже переживає найсильнішу посуху протягом останніх чотирьох десятиліть, причому п’ять років поспіль спостерігаються суворі посушливі умови.

Південний Судан, Сомалі, Ефіопія, Кенія, Танзанія, Руанда та Уганда, ймовірно, отримають меншу кількість опадів у результаті Ла-Ніньї, що призведе до зниження оцінок виробництва продовольства на тлі нестачі зерна у світі.

У Східній Африці дефіцит опадів, що зберігається, різко обмежив перспективи виробництва, що призвело до серйозних наслідків для продовольчої безпеки, йдеться в доповіді Продовольчої та сільськогосподарської організації.

Падіння виробництва в країнах Східної Африки може бути зустрінуте зниженням поставок в інших країнах, що ще більше посилить проблеми з поставками, повідомляє oilworld.ru з посиланням на S&P Global Platts.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!