Китайський біодизель обвалює ціни на ріпакову олію

Джерело:  OleoScope
ріпакова олія

Ціни на ріпакову олію на європейському ринку опустилися до мінімального значення за останні три роки на тлі кризи в біопаливному секторі. За даними гамбурзького аналітичного агентства OilWorld (Німеччина), котирування на продукт зараз перебувають нижче рівня $840 за тонну – це вже практично на $180 поступається середньому значенню березня ц.р.

«Європейські країни активно імпортують біодизель із Китаю, що суттєво знижує попит покупців із ЄС на місцеве біопаливо», – пояснюють німецькі експерти.

Ріпак для Євросоюзу є основною олійною культурою: в результаті його переробки масложирові компанії отримують рапсову олію, яка вважається ключовим сировинним компонентом при виробництві біопалива в країнах блоку.

В OilWorld (Німеччина) зазначають, що за перші 4 місяці 2023 р. ЄС закупив у Піднебесній близько 850 тис. тонн біодизеля – це майже вдвічі вище за рівень в аналогічний період минулого року.

«Такого результату вдалося досягти, навіть незважаючи на те, що у квітні відвантаження продукту з КНР скоротилося до мінімуму за 4 місяці – до 178 тис. тонн», – вказують експерти.

Раніше в Асоціації виробників рослинної олії (FEDIOL) повідомили, що ціни на ріпакову олію в Європі впали більш ніж на 30% за останні п’ять місяців. Як стверджують фахівці, серйозний тиск на котирування чинить «аномальне зростання» імпорту біодизельного палива, а поточні цінові зміни – сигнал «про ненормальну поведінку ринку».

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!