Китай збільшує імпорт сої

Відновлення попиту на соєвий шрот та олію у Китаї призведе до збільшення імпорту сої у сезонах 2022/2023 та 2023/2024, йдеться у доповіді Іноземної сільськогосподарської служби при Мінсільгоспі США (FAS USDA).

Очікується, що скасування обмежень, пов’язаних з пандемією коронавірусу, зниження світових цін внаслідок рекордного врожаю сої в Бразилії та невелике зростання у свинарстві та птахівництві Китаю призведуть до збільшення споживання соєвого шроту та попиту на сою.

За прогнозами FAS USDA, у поточному сезоні, який завершиться 30 вересня, Китай імпортує 98,0 млн т сої, наступного – 98,5 млн т. У сезоні 2021/2022 імпорт склав лише 91,6 млн т.

Як зазначено в Документі № 1, присвяченому питанням стратегії розвитку сільського господарства, КНР продовжує розвивати «диверсифікацію імпорту сільськогосподарської продукції», знаходячи можливості для розширення списку торгових партнерів. Реалізація цієї політики поки що не призвела до послідовного чи значного збільшення обсягів імпорту з країн, які раніше не входили до списку основних постачальників олійних культур (Бразилія, США, Аргентина та Канада). Проте значно збільшився імпорт сої з Росії та Казахстану.

Зростання попиту на сою наступного сезону буде заповнено не тільки за рахунок імпорту, а й за рахунок збільшення власного виробництва. FAS USDA прогнозує, що Китай збере 19,8 млн. т сої в сезоні 2023/2024, що на 0,4 млн. т більше, ніж у поточному сезоні. Площа сої під урожай-2023 була розширена на 2%, оскільки влада Китаю заохочує вирощування сої замість кукурудзи, залучення в обіг малопродуктивних земель та використання технології ущільнених посівів (одночасне вирощування сої та іншої сільгоспкультури на одній площі).

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!