Китай збільшує бюджет на зерно та запаси харчової олії

Джерело:  IDK
Китай

У вівторок Китай різко розширив свій бюджет для накопичення зерна та харчових олій цього року, а також посилив підтримку та політику щодо збільшення сільськогосподарського виробництва, подвоївши зусилля щодо покращення продовольчої безпеки.

Найбільший у світі покупець зернових та олійних культур хоче знизити свою сильну залежність від імпорту, обсяг якого становить понад 100 мільйонів метричних тонн на рік, в основному із США та Бразилії. Загальний обсяг сільськогосподарського імпорту Китаю у 2023 році становив 234 мільярди доларів.

“Ці зусилля допоможуть гарантувати доходи виробників зерна і мотивувати основні регіони-виробники зерна продовжувати концентруватися на виробництві зерна і надалі використовувати свій потенціал для підвищення врожайності”, – про це йдеться у доповіді міністерства фінансів, опублікованій на початку щорічного засідання парламенту Китаю.

У доповіді йдеться, що цього року Китай витратить 140,63 млрд юанів (19,54 млрд доларів) на накопичення зерна, харчових олій та інших матеріалів, що на 8,1% більше, ніж рік тому.

“Зростання резервного бюджету сигналізує про те, що Пекін, як і раніше, стурбований поставками продовольства та іншої ключової сировини”, – сказав Евен Пей, сільськогосподарський аналітик Trivium China.

“Зберігаючи або навіть збільшуючи резерви, вона прагне поставити під загрозу свою власну економічну та продовольчу безпеку, але за рахунок ще більшого втручання у ринки”, – сказала вона.

У вівторок Китай також заявив, що виділив 54,5 млрд юанів (7,57 млрд доларів США) на субсидії із сільськогосподарського страхування, що на 18,7% більше, ніж рік тому.

Міністерство фінансів також збільшить мінімальну закупівельну ціну на пшеницю та розширить страхове покриття рису, пшениці та кукурудзи по всій країні.

«Оскільки у Китаї велике населення, ми маємо прийняти всеосяжний підхід до сільського господарства та продовольства та забезпечити, щоб постачання продовольства до Китаю залишалося в наших руках», — заявив прем’єр-міністр Лі Цян в окремій доповіді.

Лі сказав, що Китай розширюватиме виробництво та врожайність олійних культур, включаючи соєві боби та ріпак, зберігаючи при цьому стабільне виробництво у тваринництві та рибальстві.

Державний планувальник Китаю у вівторок націлився на виробництво зерна у 2024 році на рівні понад 650 мільйонів метричних тонн, додавши, що загальні потужності виробництва зерна, як очікується, будуть стабільно зростати.

“Стійкий прогрес буде досягнутий у новому прагненні збільшити виробництво зерна на 50 мільйонів метричних тонн”, – заявила Національна комісія розвитку та реформ (NDRC).

Це включає розвиток прогресу у збільшенні посівних площ під соєю, прискорення будівництва національних центрів насіння сої та підтримку розвитку сортів сільськогосподарських культур з високим вмістом олії та високою врожайністю, йдеться в повідомленні.

«Ми перетворимо сільське господарство на велику сучасну галузь», — йдеться у доповіді.

Другий за величиною виробник кукурудзи у світі сподівається продовжити нарощування виробництва навіть після рекордного врожаю минулого року 288,84 мільйона тонн.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!