Китай запровадив квоту на імпорт пшениці

Китай

Інформація щодо запровадження обмежень на ввезення зерна з боку Китаю підтвердилася. Як повідомили сьогодні агенції«АПК Новини» у Національній асоціації експортерів зерна KazGrain, Китай запровадив квоти на імпорт пшениці.

«Вчора була велика нарада в «Атамекені». Там були представники КТП, учасники ринку. Зустріч відбулася з ініціативи “Атамекен”. Обговорювалося й питання експорту на Китай. Китай запровадив квотування на пшеницю. Інформація, про яку заявляли, підтвердилась. Квоти запровадили саме на пшеницю. Інші види культур поки що не квотуються. Квоту запровадили загалом на імпорт пшениці», – розповіли нам у Спілці.

Тим часом у вантажовідправників, як і раніше, стоїть проблема узгодження планів на відвантаження залізницею.

«Отримати плани на Китай так само важко. Це питання також обговорювали у рамках зустрічі в «Атамекені». Загалом усе загалом нормально», – повідомили експортери.

Як повідомлялося, на початку серпня митне управління Китаю заборонило імпорт пшениці для заводів, зареєстрованих у Бондовій зоні. Заявляли, що ввезення зерна здійснюватиметься строго за квотою, виділеною Кофко.

Трейдери казали, що тепер відвантаження зерна до Китаю зупиняться.

«На Алашанькоу, Хоргос є нейтральна торгова зона, там зерно торгується без мита. А у внутрішньому Китаї на ввезення пшениці, борошна йде мито у розмірі 60-65%. Зараз тим, хто не має квоти, буде лише варіант завезення пшениці – сплативши мито», – зазначив трейдер Амір Бутирханов.

Він також вважає, що Казахстану також слід запровадити квоту на імпорт зерна.

«Лише запровадження квоти врятує нас від покупців із Середньої Азії та Китаю. Квота має становити максимум 500 тисяч тонн на місяць, більше давати не варто. 12 місяців по 500 тисяч тонн, вийде 6 млн. тонн. І в борошняному еквіваленті 3 млн. тонн на рік. А решту нехай Продкорпорацей буде викуплено. Це зерно стане в нагоді на 2025/26 рік, коли буде шалений дефіцит зерна. Тоді жодних заторів поїздів не буде. Тоді будуть стабільні ціни та стабільний попит. Також треба підняти тарифи на транзит російського зерна до 100/150 доларів за тонну через Казахстан», – наголосив Бутирханов.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!