Китай стикається з найгіршими умовами вирощування сільськогосподарських культур через зміну клімату

климат
UkrAgroConsult

Більш екстремальні погодні умови, спричинені підвищенням температури на планеті, до яких додаються геополітичні потрясіння та пандемія, заважають Китаю забезпечити постачання продовольчої продукції для свого населення, яке становить 1,4 млрд осіб, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Президент Китаю Сі Цзіньпін зробив продовольчу безпеку пріоритетом для другої за величиною економіки світу, намагаючись задовольнити зростаючий попит, який підштовхнув імпорт кукурудзи, сої та пшениці до рекордного рівня, роблячи Пекін все більш вразливим до торговельної напруженості та шоків пропозиції. У той же час катастрофи, спричинені зміною клімату, завдали великої шкоди посівам та зменшили кількість орних земель, що ускладнило збільшення місцевого виробництва.

Тан Реньцзянь, міністр сільського господарства країни, заявив про загрозу на засіданні уряду в Пекіні у березні. «Китай стикається з великими труднощами у виробництві продуктів харчування через великі повені минулої осені. Багато відомих експертів і техніків сказали нам, що умови сіву цього року можуть бути найгіршими в історії», – заявив він.

Понад 860 людей загинули або пропали безвісти у 2021 році внаслідок стихійних лих, які пошкодили майже 30 млн акрів посівів. Рекордні дощі в центральній провінції Хенань лише в липні 2021 р. пошкодили 2,1 млн акрів сільськогосподарських угідь. Повені затримали сів на понад 18 млн акрів землі, що становить приблизно 1/3 загальної площі озимої пшениці в Китаї. Кількість посівів першого та другого врожаїв, де на кожному гектарі землі понад 2,7 млн саджанців, у 2022 році в порівнянні зі звичайними роками впала більш ніж на 20%.

За даними Міністерства сільського господарства Китаю, зміна клімату шкодить прагненню країни забезпечити продовольчу безпеку. Частіші екстремальні погодні явища вже знижують врожайність. Тим часом все більш непередбачувані сезони можуть підірвати довіру фермерів і потенційно погіршити існуючий дефіцит робочої сили в аграрному секторі.

Фермери на півночі Китаю звикли до посухи, а не до повеней. У багатьох регіонах, які у 2021 році постраждали від проливних дощів, фермери не могли зібрати кукурудзу, оскільки їхня техніка не могла впоратися з водою. Не було достатньо інфраструктури, як-от труби та системи, щоб вчасно осушити поле.

Ці проблеми мають стати більш серйозними в міру потепління на планеті. За даними Інституту світових ресурсів, сезонні посухи знизять врожай трьох основних продуктів харчування Китаю — рису, пшениці та кукурудзи — на 8% до кінця другого десятиліття ХХІ століття. У довгостроковій перспективі зміна клімату також означає, що підняття прибережних вод може ще більше стресувати сільськогосподарську промисловість.

«Оскільки зміна клімату продовжує посилюватися в найближчі роки, погодні явища будуть мати все більший і більший вплив на продуктивність сільського господарства», – заявили в компанії Trivium. Збільшення імпорту не є життєздатною альтернативою, глобальне потепління робить вирощування продовольчої продукції більш складним у всьому світі. «Зміна клімату, що відчувається в решті світу, також може вплинути на продовольчу безпеку Китаю», – повідомили у Trivium.

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!