Китай. Спотові ціни на соєвий шрот зростають через скорочення запасів

Джерело:  Oilworld
соевый шрот

Індекс CFR по соєвих бобах у Китаї знову позитивний; зберігаються ризики зниження через посилення митного контролю

Спотові ціни на соєвий шрот зростають через скорочення запасів, повідомляє S&P Global Platts.

Покриття попиту на прямі поставки залишається на колишньому рівні через посилення митних перевірок, пишуть аналітики S&P Global Platts.

Ф’ючерси на китайську сою на товарній біржі Чикаго 11 травня повернулися на позитивну територію, піднявшись на 90 центів за bu за останні два тижні; Проте ризики зниження зберігаються через посилення митних перевірок соєвих бобів, що імпортуються в Китаї, повідомили джерела на ринку.

За даними S&P Global Commodity Insights, 10 травня на торговій біржі Чикаго Platts оцінила ф’ючерси на сою CFR China M1 на рівні плюс 30 центів за bu в порівнянні з липневим контрактом (N), впавши до найнижчого рівня – мінус 61 цент за BU 20 квітня . CFR на сою в Китаї M1, за оцінкою Platts, становив $528,01 за тонну 10 травня, збільшившись на 2,5% порівняно з попереднім тижнем.

Китайські переробники активно покривали попит на найближче постачання протягом останніх двох тижнів, оскільки нижчі ціни на сою в Китаї призвели до відновлення рентабельності переробки. За словами джерел, за останні два тижні було закуплено приблизно 65-70 вантажів для відправки з травня до липня.

Проте інтерес покупців до форвардних постачань залишався стриманим через посилення митних перевірок та очікувань збільшення обсягів постачання соєвих бобів наступного місяця, повідомив китайський трейдер.

Посилений митний огляд

За словами кількох імпортерів, прийом вантажів з імпортованими соєвими бобами затримувався з квітня через триваліший час обробки – до 20 робочих днів – для видачі дозволів на інспекцію Китайським бюро інспекції в’їзду-виїзду та карантину.

Згідно з кількома галузевими джерелами, китайська митниця в минулому довільно перевіряла кожен п’ятий вантаж соєвих бобів, що імпортуються, на предмет отримання дозволів на огляд. Однак наразі всі п’ять таких вантажів, що імпортуються, повинні бути перевірені.

Відкладений збір вантажів із соєвими бобами призвів до скорочення обсягів імпорту у квітні. Імпорт сої до Китаю у квітні скоротився на 10,1% у річному обчисленні до 7,26 млн тонн, показали дані Головного митного управління Китаю.

Згодом обмежені поставки соєвих бобів знизили продуктивність переробних підприємств. Згідно з галузевими джерелами, щотижневі показники продуктивності дробарки за останній місяць становили менше 60%. Зниження виробництва соєвого шроту призвело до того, що запаси шроту станом на 8 травня становили 280 000 тонн, що є найнижчим показником із червня 2020 року.

Згідно з галузевими джерелами, 10 травня спотові ціни на соєвий шрот у північних та східних регіонах Китаю підскочили до 4700 юанів за тонну, збільшившись на 5% за тиждень.

“Кілька дробарок у східному та північному регіонах Китаю були змушені закритися через недостатні поставки сої”, – повідомили в китайській компанії з переробки сої.

Стагнуючий попит на прямі постачання

“Ми не впевнені, як довго триватиме суворіший контроль за процесами митного огляду, тому ми не наважуємося закуповувати партії з липня по вересень, оскільки виникнуть додаткові витрати на простий, якщо збір вантажу буде відкладено в майбутньому”, – сказало джерело на одній з найбільших китайських дробарок.

Згідно з ринковими джерелами, 88% від загального відкритого попиту у розмірі 8,5 млн. тонн було покрито для червневого відвантаження. Однак покриття попиту як на липневі, так і на серпневі поставки залишалося низьким – 30% із 7,5 млн. тонн і 5% із 6 млн. тонн відповідно.

Збільшення обсягу імпорту протягом найближчих місяців

Оскільки вивантаження соєвих бобів із квітневих партій було відкладено до цього місяця, обсяг імпорту соєвих бобів у травні та червні може наблизитися до 10 млн тонн, повідомили джерела на ринку.

“Потенційне зростання запасів сої та виробництва шроту чинитиме величезний знижувальний тиск на ціни на соєвий шрот, як тільки ослабне суворий митний контроль”, – сказало джерело в китайському торговому домі.

З огляду на очікування того, що ціни на соєвий шрот різко впадуть у найближчі місяці, оскільки постачання досягнуть піку, комбікормові заводи не хотіли закуповувати соєвий шрот із поставкою на місяць наперед. За словами китайського трейдера, в результаті інтерес дробарок до покупок форвардних поставок соєвих бобів знизився.

Оскільки впевненість китайських виробників у купівлі форвардних поставок знизилася, а продаж бразильських фермерів, як і раніше, відстають на 53% порівняно з 70% минулого року, учасники китайського ринку дотримуються ведмежого погляду на ціни на сою CFR у Китаї.

Джерело на ринку повідомило, що попит на сою, як і раніше, не відповідає очікуванням ринку, оскільки рентабельність розведення свиней у Китаї станом на 8 травня становила мінус 170-200 юанів за голову.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!