Китай скуповує австралійську та французьку пшеницю

Джерело:  ProFinance
Китай

Китай має намір імпортувати рекордні обсяги пшениці цього року, повідомляють торгові джерела. Дощ завдав шкоди власному врожаю, а побоювання з приводу посушливої погоди в країнах-експортерах підігрівають апетит Пекіна до покупок, поки ціни низькі.

Трейдери кажуть, що потужні покупки Китаю, ймовірно, підтримають світові ціни, які цього року впали більш ніж на чверть (на основі базової ціни ф’ючерсів Чикаго) на тлі рясних поставок з боку Росії.

Китай – найбільший у світі виробник і споживач пшениці, закупив близько двох мільйонів тонн австралійської пшениці нового врожаю в жовтні, поставки почнуться в грудні, повідомили Reuters торгові джерела. За їх словами, з вересня КНР також зарезервувала близько 2,5 мільйона тонн французької пшениці для відвантаження в грудні—березні, зазначивши, що це надзвичайно великі обсяги для цієї пори року.

В цілому імпорт Китаю в 2023 році, ймовірно, досягне близько 12 мільйонів тонн, заявили два сінгапурських трейдери, перевищивши рекордні 9,96 мільйона тонн в 2022 році, і очікується, що активні закупівлі продовжаться і в 2024 році.

«Цього року у Китаю були проблеми з якістю врожаю, а Австралія, яка є основним постачальником пшениці в Китай, отримає набагато менший урожай», — сказав один із сінгапурських трейдерів, який працює в міжнародній компанії, що продає пшеницю.

«Вони купують стільки, скільки можуть, і якомога раніше. Постачання в кінцевому підсумку скоротяться, особливо з Австралії», – сказав трейдер.

Китай заявив, що врожай пшениці цього року скоротився на 0,9% до 134,5 млн тонн, що є першим зниженням за сім років, незважаючи на збільшення площ, після того, як зливи зруйнували зріле зерно в ключовому центральному регіоні вирощування незадовго. до збору врожаю.

За оцінками двох сінгапурських трейдерів і одного дилера в Сіднею, близько 25 мільйонів тонн або близько 20% урожаю Китаю цього року було пошкоджено дощами. Частина цієї пошкодженої дощем пшениці буде придатна лише для корму тваринам або для змішування з імпортною пшеницею вищої якості перед помолом у борошно.

Найбільший у світі виробник свинини, китайська компанія Muyuan Foods, отримала вигоду від наявності пошкодженої дощем пшениці. Муюань повідомив інвесторів у п’ятницю, що закупівлі пророслої пшениці значною мірою сприяли зниженню виробничих витрат.

«Австралія має можливість заповнити дефіцит якості, від якої зараз страждає Китай, особливо щодо продовольчої пшениці з високим вмістом білка», — сказав Стефан Мейєр, брокер по зерну в компанії StoneX у Сіднеї.

Хоча прогнозується, що виробництво пшениці в Австралії, другому за величиною експортері в світі, впаде до 26 мільйонів метричних тонн у порівнянні з рекордними 39,7 мільйона тонн у минулого сезону через посуху, викликану погодними умовами Ель краще, оскільки погода суха. Вміст білка в зерно вище.

Ма Веньфен, старший аналітик Beijing Orient Agribusiness Consultancy, заявив, що менша частка врожаю пшениці в Китаї близько 20 мільйонів тонн непридатна для високоякісного помелу, хоча частину її можна використовувати після очищення.

Ма і інші представники Китаю заявили, що привабливі ціни є важливішим фактором імпорту Китаю.

«Ціна — головна причина — вона справді низька», — сказала Роза Ванг, аналітик Shanghai JC Intelligence Co Ltd, додавши, що Китай, ймовірно, спостерігав за зростаючими погодними ризиками у провідних країнах-експортерах і готувався» до слід.

Імпорт пшениці до Китаю за січень—вересень підскочив на 53,6% до 10,17 млн тонн, згідно з даними митниці, включаючи 6,4 млн тонн з Австралії та 1,8 млн тонн з Канади. Ці цифри не відображають замовлення на майбутні поставки.

На відміну від інших товарів, імпорт австралійської пшениці в Китай практично не постраждав від двосторонньої напруженості між урядами двох країн в останні роки. Справді, в останні місяці ця напруженість знизилася.

Великі закупівлі у Австралії можуть змусити конкуруючих імпортерів, таких як Індонезія та Японія, шукати альтернативи в Північній Америці та Чорноморському регіоні, кажуть трейдери.

Закупівлі китайської пшениці стабілізували світові ціни на пшеницю, сказав один із сингапурських трейдерів.

“Але ми очікуємо, що ціни зростуть у майбутньому, коли Китай почне закуповувати більше обсягів пшениці вищої якості з США, оскільки постачання Австралії скорочуватимуться”, – сказав трейдер.

Враховуючи зниження виробництва в Австралії, трейдери та аналітики вважають, що Китай, ймовірно, імпортуватиме значно більші обсяги французької пшениці у найближчі місяці.

«З огляду на те, що в США зібрано трохи більший урожай ярої пшениці, сорту пшениці, який може служити „покращувачем“ поставок для багатьох імпортерів, ми не здивуємося, якщо Китай шукатиме трохи американської і, можливо, канадської ярої пшениці», – сказав Джеффрі Макпайк , американський аналітик брокерської компа

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!