Китай схвалив ГМ-сорти насіння кукурудзи та сої для зменшення залежності від імпорту

Джерело:  Bloomberg

Китай схвалив десятки генетично модифікованих сортів насіння кукурудзи та сої для посіву, що є проривним кроком, який зрештою може збільшити виробництво та знизити залежність від іноземних постачань.

Країна є найбільшим у світі імпортером сої та кукурудзи. Широкомасштабний маркетинг ГМ-культур підтримає прагнення уряду до продовольчої самодостатності та безпеки, що є головним пріоритетом для президента Сі Цзіньпіна.

Національний комітет, створений міністерством сільського господарства, схвалив 37 сортів насіння ГМ-кукурудзи та 14 сортів насіння сої після попереднього розгляду, повідомило міністерство у вівторок.

Затверджений список, що включає чотири сорти кукурудзи, розроблений China National Seed Group, підрозділом Syngenta Group, та п’ять сортів сої Beijing Dabeinong Technology Group, доступний для публічного ознайомлення до 15 листопада.

Фактичні посівні площі для цих сортів насіння після остаточного затвердження мають відповідати відповідним урядовим розпорядженням, йдеться у повідомленні на сайті Міністерства сільського господарства та сільських справ.

Посадка розширюється

Китай розпочав пілотну програму з комерційного посіву ГМ-кукурудзи та сої у 2021 році і цього року розширив випробування до 20 повітів у п’яти провінціях, включаючи великих виробників зерна Хебей та Цзилінь, повідомляють державні ЗМІ з посиланням на чиновника з міністерства сільського господарства.

Площі, призначені для посіву ГМ-культур, все ще дуже малі, проте цього року вони досягли лише 4 мільйонів му (267 000 гектарів), повідомляють державні ЗМІ.

За даними міністерства сільського господарства, площа лише кукурудзи в Китаї становить близько 44 мільйонів гектарів, а врожай у 2023-24 році, ймовірно, становитиме понад 288 мільйонів тонн. У той час як продуктивність сильно відстає від США, де широко вирощуються ГМ-сорти, таке насіння може підвищити врожайність у Китаї на цілих 12%, заявили в міністерстві.

Акції китайських насінницьких компаній були одними з найефективніших у країні. Акції Dabeinong зросли на 10%, у той час як акції Yuan Longping High-tech Agriculture Co. зросли більш як на 8%. Національний ринок ГМ-насіння кукурудзи може коштувати до 60 млрд юанів ($8,2 млрд), згідно з деякими галузевими оцінками.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!