Китай продовжує витісняти конкурентів на світовому ринку волоського горіха

грецкий орех

За інформацією аналітиків EastFruit, у 2021 році експорт волоських горіхів з Китаю збільшився, за попередніми оцінками, на 60% у вартісному вираженні. І це на тлі рекордно низьких цін на волоський горіх у першій половині календарного року. Зазначимо, що серед головних імпортерів виявилося одразу кілька країн пострадянського простору.

Цікаво, що Китай оновив рекорди експорту волоського горіха в шкаралупі та ядра волоського горіха в 2021 році. За оцінками експорт ядра збільшився протягом року рівно вдвічі до 45-47 тис. тонн, а обсяг експорту волоського горіха в шкаралупі – приблизно півтора рази до 110-115 тис. тонн.

Загалом на експорті волоського горіха Китай за 2021 рік заробив близько $420 млн, що також стало новим рекордом. Таким чином, за підсумками 2021 року Китай може піднятися на третє місце у світовому рейтингу експортерів волоського горіха, обійшовши Чилі та збільшивши відрив від України, яка поки що важко, але утримується на п’ятій позиції. Україна, при цьому, продовжувала відчувати труднощі з експортом грецького горіха через низькі світові ціни та зміни режиму доступу на ринок Туреччини (читайте докладніше про підсумки українського сезону грецького горіха тут).

До речі, цікаво відзначити, що серед шести найбільших покупців китайського волоського горіха одразу три країни пострадянського простору: Казахстан, Киргизстан та Росія. При цьому експорт грецького горіха з Китаю до Росії у 2021 році зріс більш ніж у півтора рази.

Проте несподівано головним покупцем грецького горіха у 2021 році стали ОАЕ, які наростили імпорт у 3,5 рази на рік. На другому та третьому місці Казахстан та Киргизстан відповідно.

До речі, Туреччина, яка різко зменшила імпорт грецького горіха з України, схоже, заміняла український горіх китайським. За підсумками 2021 року експорт грецького горіха з Китаю до Туреччини зріс у 2,2 рази, а Туреччина зайняла четверте місце у рейтингу найважливіших ринків збуту цього виду горіхів для Китаю.

Для експортерів горіхів з України та Молдови відзначимо також ще три найбільш швидко зростаючі ринки збуту китайського горіха: Ірак, В’єтнам та Саудівська Аравія. Ці країни збільшили закупівлі китайського горіха протягом року більш ніж удвічі.

 

EastFruit

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!