Китай почне імпортувати казахстанське зерно в більших обсягах

Джерело:  АПК Новости
зерно

Казахстан збільшує відвантаження зернових вантажів до Китайської народної республіки. Про це Національний залізничний перевізник КТЖ проінформував представників зернового форуму, який пройшов минулого тижня у Китаї. За даними КТЖ, минулого року РК підвищила обсяг відвантажень у КНР на 35%. Найбільше до Китаю було поставлено пшениці та ячменю, повідомляє агентство «АПК Новини».

Згідно з інформацією КТЖ, обсяг перевезень різних вантажів між країнами минулого року становив понад 28 млн. тонн. Зростання порівняно з 2022 роком – 22%. Це рекордний показник останнім часом. Відправка на експорт казахстанських вантажів до КНР зросла на відчутні 35%, обсяг постачання становив 12,6 млн тонн. Найчастіше КНР закуповувала у РК пшеницю та ячмінь. 2023 року експорт казахстанських зернових вантажів збільшився втричі (!) і становив 2 млн 200 тис. тонн.

Крім представників КТЖ, на форум приїхало й керівництво держкомпанії “Продкорпорація”. Як заявив її представник, пшениця є однією з основних культур, яку імпортує КНР, на зустрічі вона становила особливий інтерес. Минулого року відвантаження казахстанської пшениці склало близько 600 тис. тонн. А за перший квартал цього року – вже 220 тис. тонн. При цьому представник керівництва Продкорпорації повідомив, що за 5 років постачання казахстанської продукції рослинництва зросло в 4,6 раза і досягло обсягу 3,5 млн тонн. Було відмічено, що китайці виробляють із казахстанського ячменю ячмінні пластівці, які користуються в країні особливою популярністю.

Раніше віце-прем’єр Казахстану повідомляв про те, що експортний потенціал щодо зерна становить 10 млн тонн, трейдери і виробники готові відвантажувати такий обсяг, проте з боку китайських партнерів є низка обмежень. На форумі сторони домовилися збільшувати постачання сільгосппродукції до Китаю. Було досягнуто домовленості створити спеціальну робочу групу для більш оперативного вирішення питань під час перевезення зерна.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!