Китай підписує угоди з експорту агропродукції з США, але незрозуміло, чи підуть продажі

Джерело:  Oilworld
США

Американські експортери сої останнім часом стали свідками меншої кількості дій, ніж зазвичай, з боку найбільшого покупця – Китаю, хоча обидві сторони підписали угоду, яка може прокласти шлях до збільшення китайських закупівель.

Потенційні терміни цих продажів незрозумілі, оскільки подібні угоди в минулому іноді призводили до негайних оголошень про великі експортні продажі в США, а в інших випадках — ні.

Китайські імпортери в понеділок підписали угоди про купівлю американських сільськогосподарських товарів на мільярди доларів під час церемонії в Айові, переважно імовірно соєвих бобів. Це було перше подібне масове підписання з 2017 року, хоча, на відміну від минулих подій, воно набуло мінімального розголосу.

Подробиці підписання угоди Радою з експорту сої США (USSEC) у вівторок також були надзвичайно скупі, оскільки ні обсяги, ні сировинні товари не були вказані як завжди. Незрозуміло, чому ця подія, яка минулими роками супроводжувалася великою ажіотажем, здавалося б, була применшена з боку США.

Угоди є необов’язковими листами про намір зробити закупівлю в пізніший термін, тому їх підписання не обов’язково означає, що продаж відбудеться. Таким чином, не гарантується, що будуть великі щоденні оголошення про продаж від Міністерства сільського господарства США.

Останнє таке підписання відбулося в Пекіні на початку листопада 2017 року, хоча наступний щоденний продаж сої в США відбувся наприкінці того ж місяця. Обсяги були сезонно нормальними, тому незрозуміло, чи ці продажі були пов’язані з угодою.

Проте рекордний щоденний продаж сої з США до Китаю у розмірі 2,92 мільйона метричних тонн відбувся через два дні після церемонії підписання в Айові в лютому 2012 року. Відразу ж за підписанням пішли й інші найбільші щоденні продажі сої.

Станом на 12 жовтня Китай закупив трохи менше 10 мільйонів тонн американської сої для постачання у 2023-24 маркетинговому році, який для американської сої розпочався 1 вересня. Якщо не рахувати 2018 та 2019 років, пов’язаних з торговельною війною, це найнижчий обсяг на сьогоднішній день з 2008 року.

Американські соєві боби були витіснені на світовому ринку величезним урожаєм провідного експортера Бразилії, і відносно постійний попит в Китаї цьому не допоміг. Проте обсяг закупівель Китаю у США відносно невеликий, що потенційно передбачає незначні можливості для зростання.

Станом на 12 жовтня лише 47% всіх зобов’язань США щодо сої на 2023-2024 роки припадало на Китай, що нижче за середній показник за три роки в 53%. За нинішнього рівня продажів ця різниця становить 1,2 млн тонн.

Карен Браун – ринковий аналітик агенції Reuters. Висловлені вище думки є її власними.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!