Китай нарощує імпорт кукурудзи з Бразилії, замінюючи більш дорогий імпорт зі США

Джерело:  УкрАгроКонсалт
кукурудза
UkrAgroConsult

За даними судноплавної агенції Alphamar Agencia Maritima, 4 судна, завантажені бразильською кукурудзою прибули до Китаю, а ще 5 незабаром відправляться. Додаткові судна, які очікують завантаження, також можуть відправитися до Китаю, збільшивши загальні поставки кукурудзи з Бразилії до Китаю до понад 1 млн тонн за рік, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Поставки вже перевищують 280 тис. тонн, лише через місяць після того, як перший вантаж бразильської кукурудзи відправився до Китаю. Історично Китай був імпортером американської та української кукурудзи, але апетит Китаю до більш дешевих та великих за обсягом бразильських поставок негативно впливає на продажі в США. Експортні перевірки американської кукурудзи в обсязі 6,3 млн тонн в 2022 році скоротилися на 33% під тиском пересохлої річки Міссісіпі, яка підвищує витрати на логістику та допомагає підтримувати поставки занадто дорогими для імпортерів.

Є ще 4 судна, які потенційно можуть незабаром вирушити до Китаю, враховуючи подібні схеми вантажів, хоча кінцеві пункти призначення можуть змінюватися, сказав комерційний директор Alphamar Артур Нето. Якщо всі судна відправляться до Китаю, загальний обсяг продажу кукурудзи Бразилією цій азіатській країні може перевищити 1 млн тонн в 2022 році.

В листопаді Бразилія експортувала рекордні 6 млн тонн кукурудзи, збільшивши загальний обсяг з початку року до 38 млн тонн, що майже вдвічі перевищує 20,6 млн тонн, відвантажених в 2021 році. Очікується, що Бразилія збере рекордні 126 млн тонн кукурудзи, згідно з даними USDA.

Втрати врожаю в Європі через надмірну спеку та раптові посухи призвели до того, що регіон конкурує з Китаєм за постачання. Черги та час очікування в порту Сантос, найбільшому в Південній Америці, збільшуються.

В Україні експорт кукурудзи зріс на 63% порівняно з 2021 роком, тоді як загальний експорт просапних культур скоротився більш ніж на 30%. Очікується, що ці зернові будуть продаватися в Європі, яка в 2022 році подвоїла імпорт кукурудзи.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!