Китай може врегулювати проблему дефіциту пшениці в Єгипті

пшеница
UkrAgroConsult

Деякі країни, як, наприклад, Єгипет, стикаються з більш прямим впливом на рівень життя від воєнних дій в Україні, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Дешевий хліб є таким же важливим для легітимності сучасної єгипетської держави, як і для Риму в ті часи, коли імперія забезпечувала себе хлібом за рахунок експорту зерна з дельти Нілу. Спроби реформувати режим субсидій, який гарантує, що хліб можна купити всього за третину цента кожен, призвели до заворушень у 1977 р., тоді як напруження зростання цін на продукти харчування також допомогло розпалити протести «Арабської весни» в країні в 2011 р.

Це робить поточний конфлікт політичним ризиком у Північній Африці. Єгипет є найбільшим у світі імпортером пшениці, і близько половини борошна, яке він спожив у 2020 р., було з Росії та України. Хоча уряд стверджує, що має достатні запаси, щоб довести це до кінця року, це може швидко стати екзистенційною проблемою, якщо воєнні дії затягнеться і порушить сівбу.

Це створює можливість для Китаю. Останніми роками Китай непомітно нарощував запаси зерна. Кінцеві запаси пшениці майже подвоїлися між 2014 і 2019 рр. з 76 млн тонн до 150 млн тонн, до того моменту, коли країна зараз має приблизно половину загальносвітового обсягу. У 2021 р. чиновники заявили, що Пекін має достатньо пшениці на складах, щоб задовольнити попит на 18 місяців.

Втрата близько 4 млн тонн експорту з України в сезоні 2021/22, яку прогнозує USDA, значною мірою буде компенсовано таким же обсягом додаткового експорту з Індії та Австралії, де рясні дощі дали чудові врожаї. Єгипту знадобляться лише додаткові 100 тис. тонн, якщо він скоротить експорт.

Пекіну було б надзвичайно легко заповнити цю прогалину за рахунок власних зростаючих запасів – особливо тому, що послаблення правил торгівлі, узгоджених напередодні вторгнення Росії в Україну, повинно дозволити більше російського зерна в країну. Питання в тому, чи готовий Пекін підтримати такий крок.

Сам Єгипет мало винен у ситуації. Його власний сільськогосподарський сектор все ще надзвичайно ефективний, з урожайністю, яка відповідає врожайності Західної Європи та значно перевищує врожайність США, Росії та України. Проблема полягає в тому, що мізерної стрічки сільськогосподарських угідь на берегах і в дельті Нілу недостатньо, щоб прогодувати населення, яке з середини 1980-х рр. подвоїлося і становить понад 100 млн осіб. Колись субсидії з’їдали аж 15% національного бюджету, але сьогодні цей показник скоротився до менш ніж 5%, а президент Абдель Фаттах ас-Сісі у 2021 р. пообіцяв подальші реформи, щоб привести ціни у відповідність до витрат виробництва.

Зіткнувшись із «похолоданням» відносин у Вашингтоні, Сісі в останні роки докладає напружених зусиль для покращення відносин з Пекіном. Єгипет заарештував і депортував мусульман-уйгурів у ході репресій, які почалися в 2017 р., і написав до ООН на підтримку політики Китаю в Сіньцзяні в 2019 р. Ці дії, можливо, були морально огидними, але жоден з них не був легким, політично.

Зі зміцненням коаліції НАТО після початку війни в Україні Пекін повинен мати сильні інтереси у розвитку відносин з Єгиптом, зростаючою авторитарною середньою силою, яка контролює життєво важливий торговий шлях і важливу позицію на Близькому Сході.

Більше століття США використовували експорт своїх надлишків продовольчої продукції як важливий елемент своєї дипломатії в усьому світі. Часи, коли ця політика зазнала невдачі, були коли Вашингтон демонстрував скупість, а не щедрість. Проте зараз запаси Китаю означають, що він має більший надлишок і більшу потребу у зміцненні своїх міжнародних альянсів.

Найважливішим питанням для президента Сі Цзіньпіна може бути те, як він справляється з дипломатією між Києвом, Москвою та Вашингтоном, але те, як він ставиться до Каїра, також буде вирішальним. Країни, які зміцнять найміцніші міжнародні зв’язки за століття зростаючої продовольчої безпеки, є тими, які найбільше готові поділитися своїми щедротами зі своїми союзниками. Міжнародне становище Китаю зараз виглядає менш стабільним, ніж раніше. Якщо він хоче залучити більше друзів на світовій арені, проявити трохи щедрості було б хорошим кроком для початку.

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!