Китай може стати найбільшим у світі імпортером пшениці

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Китай
UkrAgroConsult

Сміливо можна додавати пшеницю до великого списку товарних ринків, на яких домінують китайські покупці, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Вже будучи найбільшим в світі імпортером кукурудзи та сої, Китай тепер готовий випередити Єгипет і Туреччину в якості найбільшого покупця пшениці впродовж року до кінця червня, свідчать офіційні дані Китаю та США. Закупівлі перевищили 12 млн тонн за перші 11 місяців 2022/23 МР, який триває до кінця червня. Більше половини пшениці поставила Австралія.

Імпорт основних продуктів харчування перевищив 1 млн тонн на місяць з жовтня 2022 року, перш ніж досягнути рекордного рівня в 1,68 млн тонн в квітні 2023 року. USDA прогнозує ще 12 млн тонн китайського імпорту в 2023/24 МР після того, як пошкодження врожаю пшениці сильними дощами в Китаї залишило багато врожаю придатним лише для годування тварин.

Сильні дощі в провінції Хенань, найбільшому регіоні Китаю по вирощуванню пшениці, вплинули на якість і підняли ціни на зерно з високим вмістом білка, яке використовується для виготовлення хліба та локшини. Це має принести користь фермерам і вантажовідправникам пшениці в усьому світі, водночас потенційно зашкодить попиту на інші кормові інгредієнти, такі як кукурудза та соя, оскільки більше пшениці піде корм для худоби.

«Імпорт був досить прибутковим, і було заброньовано багато вантажів, – заявив Чжан Чжідун, старший аналітик Guolian Futures Co. – Внутрішнє зерно дороге, а запаси падають, тому попит є».

Закупівлі повинні залишатися підвищеними, якщо ціни залишаються сприятливими і покупцям потрібно поповнити свої резерви, сказала Роза Ван, аналітик консалтингової компанії Shanghai JC Intelligence Co.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!