Китай готовий купувати проросле зерно у Казахстані

Джерело:  ElDala
зерно

Продкорпорація веде переговори щодо продажу некласного зерна з низкою країн, включаючи Китай. Від КНР вже отримано вимоги до якості такої пшениці та вказано ціни: з урахуванням транспортування до кордону вона становитиме $150 тенге/тонна (DAP Алашанькоу). Про це повідомив прем’єр-міністр РК Аліхан Смаїлов, відповідаючи на запит депутатів Мажилісу.

«З метою реалізації некласного зерна Продкорпорацією ведуться переговори з покупцями казахстанського зерна (Іран, Китай, Узбекистан, Азербайджан та іншими), а також вітчизняними птахівниками, тваринниками та спиртзаводами та активними трейдерами. Отримано пропозиції щодо якісних характеристик зерна. Китай вимагає некласне зерно з часткою проросту не більше 30% із ціною близько 50 тис. тенге на елеваторі (з доставкою до станції Алашанькоу вартість становитиме 150$)», – повідомив глава уряду.

Крім того, він нагадав, що для підтримки аграріїв, які постраждали від несприятливих погодних умов, Продкорпорація оголосила пряму закупівлю пшениці 4, 5 класу та некласну пшеницю врожаю 2023 року в обсязі 350 тис. тонн. Закупівельні ціни встановлені на рівні ринкових. Для цього з республіканського бюджету виділено 31,3 млрд. тенге.

Поряд із цим, з метою стабілізації фінансового стану аграріїв уряд виділив по 30 млрд тенге на субсидування рослинництва та тваринництва.

Нагадаємо, через дощі під час жнив Казахстан отримав велику частку зерна низької якості, яка придатна лише в якості фуражу і яку тепер намагається збути за кордон, оскільки тваринництво всередині країни не здатне спожити таку кількість пророслого зерна.

1000 тенге = 2,18 долара США.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!