Кукурудзяний сектор Бразилії виглядає як майбутній суперник США

Джерело:  УкрАгроКонсалт
кукурудза
UkrAgroConsult

Останніми роками Бразилія стабільно вирощує кукурудзу, і виробництво може бути на межі буму, оскільки фермери подвоюють або навіть потроюють урожай, щоб скористатися високими цінами, попитом з боку Китаю та зростаючим внутрішнім сектором етанолу, повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на Agri-pulse.

Бразилія, яка довгий час була лідером у виробництві сої в світі, може наблизитися ще до одного лідерства, перевершивши США у виробництві та експорті кукурудзи, але конкуренція, що зароджується, привертає все більшу увагу американських виробників.

«Бразилія має неймовірні потужності для виробництва сільськогосподарської продукції, — сказав Колін Воттерс, директор Асоціації виробників кукурудзи штату Іллінойс. «Нам доведеться звернути на це увагу. Це те, що точно на нашому радарі».

Бразилія все ще перебуває на завершальній стадії посіву першої з трьох культур кукурудзи цього календарного року і не почне сівбу свого найбільшого врожаю кукурудзи на 2022-23 МР — другого врожаю, або «сафринья» — до січня. Бразильська компанія National Supply Co., яка називається португальською абревіатурою CONAB, має найвищу оцінку всіх насаджень на 2022-2023 роки – 55 мільйонів акрів. Це на 4% більше, ніж у 2021 році, і очікується, що загальний обсяг виробництва досягне приблизно 5 мільярдів бушелів — продемонструвавши зростання на 10%.

Це ріст ще більш вражаючий в контексті. Бразильські фермери виробляли близько 3,2 мільярда бушелів кукурудзи десять років тому в 2013-14 МР, тобто країна збільшила виробництво на 63% за останні 10 років.

За словами Гері Шнітка, професора та аграрного економіста з Університету Іллінойсу, та Джоанни Калусі, це різке зростання, яке триватиме й надалі.

Нові сільськогосподарські угіддя постійно вводяться у виробництво через перетворення пасовищ і розширення ферм на півночі та північному сході Бразилії, широко відомому як регіон Матапіба.

Але найшвидше зростання площ під кукурудзою відбувається на фермах, які вже існують на Середньому Заході. Це регіон, де вирощують бразильську сафринью. Його висаджують із січня по квітень після того, як фермери збирають урожай сої. Хоча колись сафринья була лише частиною набагато більшого першого врожаю, зараз, за ​​словами Колусі, на неї припадає понад 70% виробництва кукурудзи в Бразилії.

Успіх сафриньї зріс разом із виробництвом сої в Бразилії, і все ще існує багато можливостей для подальшого зростання, оскільки ринкові умови спонукають все більше фермерів, які вирощують сою, подвоїти свої врожаї, сказав Колусі.

«Зростання врожаю сафринья — це можливість для Бразилії подвоїти виробництво кукурудзи в найближчі роки», — сказала вона під час вебінару. «Більше половини виробництва кукурудзи припадає на Середній Захід».

Варто лише поглянути на Мату-Гросу, найбільший сільськогосподарський штат Бразилії, щоб отримати уявлення про потенціал розширення кукурудзи на Середньому Заході. За даними Інституту економіки сільського господарства Мату-Гросу, минулого року фермери посіяли близько 29 мільйонів акрів сої, але  близько 18 мільйонів з цих акрів отримали другий урожай кукурудзи . Це приблизно 11 мільйонів акрів потенційних акрів кукурудзи-соєвих бобів подвійного врожаю в одному штаті.

«Ми спостерігали зростання виробництва зерна в Бразилії, і насправді немає причин не очікувати, що воно зростатиме приблизно такими ж темпами в майбутньому», — сказав Шнітки.

Близько 66 мільйонів акрів продукції цього року є подвійними та потрійними врожаями, але фермери також можуть виходити на пасовища. З 30% земель Бразилії, які використовуються для сільського господарства, близько 21% займають пасовища, а 9% використовуються під посіви. Ці пасовища вже переводять під сою та кукурудзу, і Шнітки сказав, що це не припиниться найближчим часом.

«Це число дає вам уявлення про можливості розширення, коли ви дивитесь на виробництво зерна», — сказав він.

А більше кукурудзи означає більше експорту.

За оцінками CONAB, Бразилія експортуватиме 46 мільйонів метричних тонн кукурудзи в 2022-23 МР. Хоча це все ще значно нижче прогнозу Міністерства сільського господарства США щодо експорту кукурудзи в США (58 мільйонів тонн), показники Бразилії стрімко зростають через високі ціни на кукурудзу та слабку валюту (1 долар США = 5,2 бразильських реала).

«Зараз долар США неймовірно сильний, — сказав Воттерс, — і це робить американський експорт не таким конкурентоспроможним».

Наразі на світовому ринку є достатньо місця для збільшення обсягів кукурудзи, а для Бразилії є можливість розширити свої глобальні продажі, не впливаючи на експорт США, але це може тривати ненадовго, оскільки Бразилія не демонструє ознак уповільнення, а країна отримує нові доступи до найбільшої країни-імпортера в світі — Китаю.

Новий прогноз CONAB щодо експорту кукурудзи з Бразилії зріс на 24% у 2021-2022 роках і, ймовірно, вперше включатиме поставки до Китаю.

“Є очікування, що експорт зросте ще більше завдяки угоді, підписаній Китаєм і Бразилією в травні минулого року”, – сказав Калусі. «Дві країни домовилися про протокол… Китай вживає заходів для прискорення імпорту бразильської кукурудзи, тому поставки з Бразилії можуть відбутися вже цього року».

Незважаючи на підписання протоколу, експорт кукурудзи з Бразилії до Китаю навряд чи значно зросте в найближчій перспективі, сказав Глаубер Сілвейра да Сілва, виконавчий директор Бразильської асоціації виробників кукурудзи, відомої як Абрамілло.

«Експортери реєструються в Міністерстві сільського господарства і проходять перевірки», — сказав він  виданню «Agri-pulse». «Після цього список зацікавлених сторін буде відправлений на затвердження китайською владою, і тільки тоді почнеться експорт».

За словами Колусі, не все збільшене виробництво кукурудзи в Бразилії призначене для експорту. Частина буде спрямована до зростаючого сектору етанолу на основі кукурудзи.

“Бразилія розширює виробництво етанолу”, – сказала вона. «Наразі в країні працює 17 заводів з виробництва кукурудзяного етанолу, 15 із яких розташовані на Середньому Заході», — сказав Колузі.

Очікується, що Бразилія, історично відома етанолом із цукрової тростини, виробить 4,5 мільярда літрів (приблизно 1,18 мільярда галонів) етанолу на основі кукурудзи цього року, що на 30% більше, ніж минулого року, сказав Абрамілью да Сілва.

Але він також сказав, що розширення виробництва сповільнюється. За його словами, бразильські етанолові компанії «відмовилися від своїх проектів через нестабільність державної політики». «Два нові проєкти призупинені. Зараз етанол стикається з серйозними проблемами через дефіцит біомаси, непослідовну державну політику та високі ціни на кукурудзу. Ці фактори повинні уповільнити очікуване зростання».

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!