Кукурудза на сьогодні є найбільшим джерелом органіки у ґрунті

кукурудза

На думку керівника агродепартаменту LNZ Group Олександра Хмелюка, заміна кукурудзи на інші зернові культури економічно не зовсім вигідна. Збільшення площ посіву сої чи соняшника буде мати інші негативні наслідки. “Кукурудза на сьогодні є найбільшим джерелом органіки у ґрунті, що особливо відчутно за відсутності органічних добрив. Якщо два роки з п’яти у сівозміні відсутня кукурудза, то урожайність інших культур знижується на 10-15%», — пояснив Олександр Хмелюк.

Такої точки зору притримується і фермер з Кіровоградщини, керівник ФГ «Байбарак» Микола Байбарак, який встиг зібрати культуру за сприятливих погодніх умов. Господарство не мало проблем з кукурудзою в минулому сезоні і сподівається на успішний майбутній врожай цього року. За словами фермера, кукурудза вродила з гектара 5 тонн при вологості 12%.

Видання SuperAgronom зазначає, що площі під кукурудзою в Україні були меншими минулого року, ніж позаторік:  3,8 млн га проти 4,3 млн га. З них наразі в полях Херсонщини зимує 45% кукурудзи, в  Харківщині – 38%. Загалом станом на січень 2024 року на українських ланах залишається 10% кукурудзи.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!