Криза українського зерна: у Польщі пропонують створити «аграрний Рамштайн»

Джерело:  AgroPortal.ua
ЄС

Депутат Європейського парламенту та генеральний секретар Партії європейських консерваторів і реформістів Анна Фотиґа запропонувала створити «аграрний Рамштайн» для розв’язання проблеми з українським зерном. Про це вона сказала в інтерв’ю «Голосу Америки».

Подібно до оборонної групи, яка містить більше членів,, ніж НАТО, «аграрний Рамштайн» так само б включав бажаючих із різних регіонів світу, експортерів та імпортерів, які б спільно розв’язували основні проблеми через брак чи надлишок аграрної продукції на різних ринках світу, пояснила вона.

На думку Фотиґи, яка у 2006-2007 роках очолювала зовнішньополітичне відомство Польщі, а потім керувала Канцелярією президента Ярослава Качинського, проблема зі збутом та транспортуванням українського зерна стала одним із трьох наслідків війни росії проти України, в той час як кремль прагне завдати шкоди Заходу.

За її словами, росія спершу спровокувала кризу з мігрантами на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою та Латвією, намагаючись дестабілізувати країни, які виявляли найбільшу готовність допомагати Україні у війні.

Другою стала енергетична криза, пов’язана із обмеженням росією постачання газу в Європу з метою створення штучного дефіциту. Але тоді, вказує євродепутат, було чітке усвідомлення, що ця криза є глобальною, і вирішувати її необхідно спільними зусиллями. Європі вдалося подолати свою залежність від російського газу.

І третє, за словами Фотиґи, — дестабілізація світових ринків сільськогосподарської продукції. Як і перші дві, говорить вона, цю проблему варто вирішувати комплексно та спільними зусиллями.

«Обсяг і масштаб цієї проблеми перевищують можливості ЄС її вирішити. Вона більше, вона глобальна, вона величезна», — говорить євродепутат.

За її словами, причиною цього став той факт, що росія витіснила Україну із традиційних ринків постачання зерна, таких як Китай та Індія.

ЄС, зі свого боку, відкрив доступ для українських сільськогосподарських продуктів в один момент, не прорахувавши наслідків, вважає вона.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!