Криза у Туреччині вдарить по світовому ринку ліщини

фундук

Бізнес із вирощування фундуку в Туреччині постраждав через рекордне падіння ліри і, як наслідок, зростання витрат.

Фермери змушені скорочувати виробництво ліщини, третину яких закуповує італійський харчовий гігант Ferrero, який випускає шоколадну пасту Nutella, пише The Bell.

«Світу загрожує дефіцит фундуку, – сказав WSJ консультант із Нью-Йорка для турецьких компаній, що виходять на ринок США Турган Зюльфікар. — Якщо ви фанат Nutella, то краще зробити запаси за найближчого візиту до продуктового магазину».

За його словами, зниження постачання не може не спровокувати зростання цін для споживачів.

Зазначається, що Туреччина дає 70% світового товарного фундуку, у галузі зайнято 4 млн людей.

«Скорочення виробництва пов’язане з обвалом національної валюти, що призвело до подорожчання всіх добрив, що імпортуються, насіння, пестицидів випереджаючими темпами. Світові ціни теж зростають: за даними асоціації виробників, ціна на добрива цього року підскочила втричі — до $650 за тонну проти $215 у 2020 році. Для галузі це означає недонесення добрив і відповідно знижений урожай», — пише видання.

До зовнішніх додаються внутрішні чинники — енергія, що подорожчала, і перевезення. Крім того, уряд готується підвищити розмір мінімальної зарплати з метою боротьби з інфляцією (зараз 21%), що призведе ще й до зростання витрат на робочу силу.

Наголошується, що згортання горіхового бізнесу у Туреччині вже почалося.

 

AgroPortal.ua

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!