Кормове зерно у Польщі дорожчає, що може вплинути на рентабельність свинарства

Джерело:  Feedlot
пшеница деньги евро

На думку Бартоша Чарняка, представника PZHiPTCh Polsus, за цінами на фуражне зерно слід уважно стежити, оскільки тенденція до зростання, що спостерігається останнім часом, може вплинути на рентабельність свинарства.

У своєму коментарі Чарняк звернув увагу на те, що внутрішні ціни вже деякий час перевищують рекомендований німецький VEZG рівень. Як пише фахівець, на внутрішньому ринку спостерігається підвищений пошук свиней на відгодівлю:

Це призводить до дедалі вищих ставок, які швидко наближаються до межі 10 злотих за кг у класі Е. В даний час найвищі ставки становлять близько 9,80 злотих за кг. Як бачите, ми вже близькі до психологічного бар’єру, але чи його подолають? На мою думку, якщо німецький ринок не підвищить ставки – то ні, – каже Чарняк.

Ціни не обов’язково мають зростати

Представник Polsus доводить свою думку тим, що ситуація з тваринництвом у Європі стабільна, і це свідчить про заспокоєння настроїв серед тваринників та свинарів.

– Кількість м’яса на європейському ринку залежить в основному від того, скільки його можна експортувати до третіх країн, а цей показник нині також видається стабільним. На ринку ЄС немає надмірної пропозиції, і це означає, що імпорт скоріше підтримує внутрішнє виробництво, ніж замінює його, пояснює фахівець.

А що з цінами на корми?

Як загрозу рентабельності представник Polsus оцінює ситуацію на ринку зернових:

– Нині ціни трохи зростають. Для замкнутих циклів це поки що безпечно, проте це зовсім не означає, що ми не повинні турбуватися про ціни на корми. Їхній рівень – важливий елемент економіки виробництва, як і здоров’я наших тварин, адже за здорового поголів’я коефіцієнт конверсії набагато нижчий, а отже, свиноферма може виробляти м’ясо дешевше”, – коментує фермер.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!