Конкуренція за індонезійський ринок. російська пшениця витісняє українську

Джерело:  AgroPortal.ua
Африка

Цього маркетингового року Індонезія чітко переключається на імпорт російської пшениці. Водночас росія нарощує обсяги експорту, і якщо минулого року на ринку Індонезії вона мала частку лише 2%, то зараз українській пшениці все складніше конкурувати з російською.

Про це розповіла брокер та аналітик сільськогосподарських товарів компанії Atria Brokers Христина Серебрякова під час засідання Trend&Hedge Club.

Наразі на ринку завдяки великій пропозиції з боку росії ціни йдуть у знижувальному напрямі. Індонезія посіла 5-те місце як покупець російської пшениці. Тож бачимо, що російське зерно витискає українське і не лише з ринку Індонезії, але загалом на світових ринках. Проте, незважаючи на те, що Україна розпочала доволі пізно експортний сезон пшениці, ми бачимо продовження активності та вважаємо, що Україна зможе покращити показники і поборотися  з російською та австралійською якістю.

Христина Серебрякова розповіла, що традиційно Індонезія була актуальна для України в інший період часу — експорт пшениці стартував влітку і на спад йшов у листопаді, а в другій половині сезону взагалі туди не експортувалася пшениця. Цього ж року була інша ситуація: запрацював зерновий коридор, і завдяки цьому експортери змогли зробити програму, але експорт пшениці до Індонезії був пізнім.

«Взагалі змінився період експорту української пшениці, тому, можна сказати, були втрачені можливості. У час, коли ми вийшли на ринок, було багато конкурентів, особливо Австралія. Зараз австралійські ціни дуже привабливі для імпортерів, і коли вони порівнюють якість австралійського та українського зерна, все ж таки віддають перевагу австралійській пшениці. Тому, за нашими прогнозами, цього сезону австралійська пшениця збереже свою частку ринку на рівні 50%», — розповідає Христина Серебрякова.

Але, незважаючи на досить пізній стан сезону, саме завдяки експорту зерновим коридором великими суднами Україна змогла збільшити постачання пшениці до Індонезії майже на 75%. Активний експорт припав на листопад і грудень.

«Якщо подивитися на експортну статистику з України, досить складно зрозуміти, яка частка борошномельної пшениці, а яка — фуражної. Індонезія імпортує переважно борошномельну пшеницю, а в Україні — приблизно 65% фуражної пшениці», — зазначає Христина Серебрякова.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!