Клайпедський порт готовий вантажити українське зерно

Джерело:  Delfi
Клайпедский порт

Глава Клайпедського порту Альгіс Латакас каже, що порт готовий вантажити українське зерно, але йому потрібно вирішити логістичні проблеми.

“Після вирішення питання доставки вантажів Клайпедський порт готовий вантажити частину зерна, вирощеного в Україні. Усі зацікавлені в тому, щоб допомогти країні, яку розоряє агресор”, – сказав Латакас, який у понеділок зустрівся у Клайпеді з міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським.

Вони обговорили можливості експорту українського зерна через Клайпедський порт – Україна, яка страждає від війни з Росією, шукає коридор для перевезення вирощеного в країні врожаю зерна. Основною перешкодою для перевезення українського зерна через Литву є різні колії залізничних колій – в Україні та Литві досі використовується російська колія, а у Польщі – європейська, тому доведеться змінювати рухомий склад.

Представник “Литовської залізниці” Мантас Дубаускас повідомив BNS, що пробна доставка вже запланована на кінець квітня або початок травня. “Пробна доставка ще не почалася, але вже є заплановані дати, доки не можу назвати конкретну. Після пробної доставки ми зможемо сказати, скільки часу це займе, які можливості, які перешкоди, як вони вирішуються – на основі практики, а не теорії”, – сказав Дубаускас.

За його словами, зерно транспортуватиметься з України через Польщу на залізничну станцію Шештокай, де перевантажуватиметься і далі відправлятиметься до Клайпедського порту: “Зараз перевалка планується в Шештокай”. “Ми плануємо, що цього року потрібно буде експортувати 50-60 млн тонн зерна. З литовської сторони ми бачимо розуміння та вміння працювати з великими обсягами, але важливо вирішити питання доставки вантажів”, – сказав Сольський, який також відвідав портові термінали.

Торік Клайпедський порт відвантажив 3,34 млн тонн зерна, а позаминулого – 4,6 млн тонн. Україна експортує близько 50 млн. тонн пшениці та кукурудзи на рік.

За оцінками експертів у галузі логістики, зараз через Литву можна переправити лише близько 1 млн тонн українського зерна, оскільки логістичний ланцюжок країни насамперед залізниця не готовий до його перевезення у великих кількостях. Тим часом, Клайпедський порт міг би збільшити перевалку зерна до 8-9 мільйонів тонн.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!