Китай обігнав США як найбагатшу країну в світі

Китай США
UkrAgroConsult

Автори статей:

Світ став набагато багатшим за останні 20 років, але розподіл багатства різко змінився: Китай перевершив США як найбагатшу країну у світі, згідно з новими фінансовими даними від McKinsey & Co., повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Світ швидко змінюється. І з урахуванням того, що «космічні барони», такі як Маск і Безос, все частіше позиціонуються як лідери технологічної індустрії, наука та інженерія стають більш прив’язаними до фінансової діяльності, ніж будь-коли.

Дослідницький підрозділ консультантів, які працюють у McKinsey & Co., проаналізував баланси 10 різних країн, які в сукупності становлять 60% загального світового доходу. «Зараз ми багатші, ніж будь-коли», – сказав Ян Мішке, партнер McKinsey. Чиста вартість капіталу у світі зросла до безпрецедентних 514 трлн дол. у 2020 р. порівняно з попередніми чистими активами у 156 трлн дол. у 2000 р., при цьому Китай узяв на себе найбільшу частку: майже 1/3 світового доходу. Статки Китаю зросли до 120 трлн дол. у порівнянні з попередніми 7 трлн дол. у 2000 році – колосальне зростання з часів його вступу до СОТ, що прискорило його доходи.

У США спостерігалося незначне зростання цін на нерухомість, але за той же період чиста вартість активів збільшилася майже вдвічі, до 90 трлн дол. Китай та США – найбільші економіки у світі, але левова частка світового багатства належить 10% найбагатших домогосподарств. Згідно зі звітом McKinsey & Co., вони тільки стають багатшими. 68% світового чистого капіталу пов’язано з нерухомістю, але сюди також входять машинобудування, інфраструктура, обладнання та, хоч і значно менша частина, нематеріальні товари, такі як патенти та інтелектуальна власність.

Фінансові активи не включаються до глобальної оцінки добробуту, оскільки вони врівноважені зобов’язаннями. Наприклад, корпоративні облігації, що належать конкретному інвестору, як і раніше, можна порівняти з борговим зобов’язанням цієї компанії. Але різке зростання чистої вартості активів за останні 20 років перевершило зростання світового ВВП, багато в чому завдяки різкому зростанню цін на нерухомість, яке, як мовиться у звіті, є результатом зниження процентних ставок. Ціни на активи зросли майже на 50% у порівнянні з їх довгостроковим середнім значенням у порівнянні з доходом. І це може змусити деяких засумніватися у стійкості сучасного буму багатства.

«Чиста вартість активів, викликана підвищенням цін понад інфляцію, багато в чому сумнівна. Вона супроводжується різними побічними ефектами», – повідомив Мішке.

Справді, зростання цін на нерухомість може витіснити більшість людей з ринку нерухомості, наближаючи нас до серйозної фінансової кризи, подібної до тієї, що вразила США в 2008 р. після кризи на ринку житла. Те саме може статися і з Китаєм, особливо у разі заборгованості забудовників, таких як China Evergrande Group. Найкращим рішенням для цих всесвітньо-історичних потрясінь було б, щоб світове багатство досягло продуктивніших інвестицій, здатних значно збільшити світовий ВВП. Але в найгіршому випадку ціни на активи можуть впасти, внаслідок чого зникне до 1/3 світового багатства, а чистий прибуток знову знизиться до рівня світового доходу. Це цікавий час, особливо тому, що найбагатші люди у світі стають набагато багатшими, ніж будь-коли, а найбідніші у провідних країнах починають страждати сильніше, чого не бачили принаймні півстоліття.

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!