«Кернел» скоротив квартальний прибуток майже на чверть

Джерело:  АгроПравда
Кернел

Kernel, у першому кварталі 2023 фінансового року (ФР, липень-вересень 2022 року), зменшив показник EBITDA (прибуток до вирахування податків, відсотків та амортизації) на 40%, або на 113 млн доларів, до 168 млн доларів порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це йдеться у фінансовому звіті компанії. Виторг агрохолдингу за звітний період впав на 51,1% – до $654,56 млн.

У Kernel пояснили зниження виторгу низькими обсягами експорту зерна, а також негативним впливом зниження обсягів продажу соняшникового шроту та олії. За вказаний період компанія зменшила виторг у 2 рази, або на 685 млн доларів, до 655 млн доларів порівняно з аналогічним періодом 2021/2022 м.р.

Чистий прибуток компанія зменшила на 23%, або на 49 млн доларів, до 162 млн доларів. Тоді як чистий борг Kernel зріс на 48% – до $1,496 млрд, а співвідношення чистого боргу до EBITDA зросло у 12,7 раза – до 13,9.

Варто зауважити, що Kernel завершив 2022 ФР із чистим збитком $41 млн проти $506 млн чистого прибутку в попередньому фінансовому році при зниженні виторгу на 5% – до $5,332 млрд.

Довідка. Kernel — найбільший у світі виробник та експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. На частку компанії припадає близько 8% світового виробництва соняшникової олії.

Нагадаємо, один з найбільших агроекспортерів України агрохолдинг Kernel наростив продажі за кордон учетверо. Це дозволило компанії відновити закупівлі продукції в аграріїв.

З початком повномасштабного вторгнення завод із виробництва соняшникової олії ТМ “Стожар” компанії Kernel потрапив під окупацію в Харківській області. Компанія була змушена призупинити виробництво продукції. Довелося розв’язувати проблеми з сировиною, залучати інвестиції у відновлення виробництва на новому місці — тепер “Стожар” виготовляють на заводі у Полтаві.

Раніше через триваючу блокаду українських чорноморських портів внаслідок збройної агресії рф проти України, Kernel Holding прийняв рішення про продаж частини своїх активів. Можлива сума угоди складе близько $210 млн.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!