Казахські фермери не поспішають продавати проросле зерно через низькі ціни

Джерело:  ElDala
проросшее

Казахстан у нинішньому сезоні зібрав приблизно 10 млн тонн пшениці. З цього обсягу не менше половини – зерно з великою часткою проросту. Воно не призначене для тривалого зберігання, тому є ризик масового псування.

У період збирання 2023 року зерновий пояс Казахстану накрили дощі майже на місяць. Дозріле зерно весь цей час стояло в полі, тож почало проростати. Після відновлення збирання фахівці радили фермерам сушити пророслу пшеницю до 12-12,5% вологості. Але багато хто обмежився 14%, нормативними для стандартного зерна. Але для пророслого цього сушіння недостатньо, тому в ньому продовжуються як процеси проростання, так і цвілі. Це може призвести до псування зерна у разі тривалого зберігання.

Цей ризик усім зрозумілий, але реалізація зерна йде погано. У країні потреба переробних підприємств невисока. А відвантаженням на експорт заважають складнощі на залізниці. Компанія “КТЖ-Вантажні перевезення” періодично обмежує або забороняє навантаження і до Середньої Азії, і до Китаю, оскільки на магістралях скупчуються вагони.

Ще одна причина слабких продажів – небажання фермерів віддавати зерно за нинішнього рівня цін. Фермери орієнтуються на оголошену Продкорпорацією ціну закупівлі некласної пшениці в 70 тис. тенге/тонна. Проте обсяг закупівлі Продкорпорацією обмежений, тож більшості аграріїв доведеться продавати зерно трейдерам. Їм закордонні покупці пропонують за тонну некласу 80 тис.тенге ($170). У цій ціні сидять транспортні витрати та інші витрати експортера. Тому трейдери готові купувати пророслу пшеницю за 56-57 тис. тенге/тонна (з ПДВ). Фермери вважають її низькою та вичікують.

Однак прогноз цінової ситуації тут швидше на зниження саме через ризики безпеки зерна. Чим довше воно знаходиться на складах, тим вища ймовірність розвитку плісняви та накопичення у зернах мікотоксинів. І тим швидше фермерам доведеться його позбуватися. У зв’язку з цим трейдери прогнозують зниження цін до 45-48 тис. тенге/тонна.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!