Казахстанська пшениця подешевшала до $270, борошно тримається на $350 за тонну

Джерело:  ElDala
мука

Експорт казахстанської пшениці та борошна до країн Середньої Азії у січні переживає спад. Це традиційний сезонний фактор, тому трейдери та виробники розраховують на відновлення обсягів поставок у лютому. А поки що змушені констатувати дворазове зниження експорту порівняно з осінніми місяцями 2022 року. Це тисне на ціни.

Також обсяг експорту у січні 2023 року знизився і порівняно із січнем 2022 року.

– Відвантаження борошна за перші 15 днів січня через станцію Сариагаш склали всього 33 тис. тонн, – розповів Аліхан Талгатбек, президент Союзу зернопереробників Казахстану. – Це дуже мало. Думаю, загалом за підсумками січня у кращому разі зафіксуємо обсяг експорту в 100-110 тис. тонн. По пшениці теж низький експорт, приблизно 300 тис. тонн. У січні можна говорити про загальний обсяг експорту (пшениця+борошно в зерновому еквіваленті) в 420 тис. тонн. А в січні 2022 року ми експортували 750 тис. тонн.

Ця ситуація призвела до зниження цін на казахстанську сільгосппродукцію. Вартість пшениці 3 класу знизилася до $270-275 (DAP Сариагаш).

Щодо борошна, то воно тримається на $345-350 за тонну (DAP Сариагаш), хоча покупці наполягають на зниженні до $320. Проте переробники з такою ціною не зможуть забезпечити рентабельність виробництва, тому відмовлятися давати таку знижку.

Причиною ситуації, що склалася, кілька. Крім сезонного спаду, також роль відіграють логістичні проблеми, з якими зіткнулися казахстанські експортери через колапс залізничних перевезень – терміни доставки вантажів затримуються в два-три рази від нормативних. Плюс, на ринок тисне збільшення поставок до Середньої Азії зерна та борошна з Росії, яка торік отримала рекордний урожай пшениці – понад 100 млн тонн. Аналітичний центр «СовЕкон» повідомив, що за першу половину маркетингового року 2022-2023 експорт російської пшениці становив 22,7 млн тонн. Істотно зросли й постачання борошна, зокрема у Середню Азію. Зокрема, постачання до Афганістану перевищили 191 тис. тонн.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!