Казахстан збільшив виробництво соняшникової олії у 2022/23 МР

Джерело:  OleoScope
олія

На майданчиках казахстанських олійноекстракційних підприємствах за підсумками сезону-2022/23 було випущено понад 417 тис. тонн нерафінованої олії, що в 1,5 рази перевищує рівень 2021/22 МР. Такі дані озвучив виконавчий директор Національної асоціації переробників олійних культур (НАПОК) Олександр Яшков. Він також наголосив, що в країні фіксується приріст виробництва також рафінованої соняшникової олії – до 145,3 тис. тонн.

За словами Яшкова, Казахстан у звітний період також скоротив залежність від імпорту: минулого МР ввезення бутильованої олії просіло більш ніж на 11% – до 39,7 тис. тонн.

При цьому мито на експорт соняшнику, введене в РК з 4 лютого, сприяло нарощуванню продажів готової продукції на 77%, до 310,6 тис. тонн.

«У найближчі 3 роки валютний виторг казахської олійно-жирової продукції може перевищити $700 млн. Фактичний показник за 2022 р. – 521 млн дол. Наша продукція реалізується як у напрямку Китаю, так і в напрямку Центральної Азії та Європи. На другому місці за імпортом казахстанської олійно-жирової продукції знаходиться Узбекистан, також до п’ятірки імпортерів входить Таджикистан і Латвія», — заявив виконавчий директор НАПОК.

Він також спрогнозував, що цього року в Казахстані очікується зниження врожаю олійного насіння на 17% – до менш ніж 850 тис. тонн. Маслозаводи будуть змушені працювати в умовах дефіциту сировини, упевнений експерт.

«Профільним міністерствам необхідно думати про те, як зберегти сировину для соняшникової олії та високобілкових кормів (шрот, макуха) усередині країни. Незважаючи на введене мито, експорт насіння соняшника продовжується, у сезоні-2022/23 експорт насіння становив 312,4 тис. тонн. Роком раніше показник був на рівні 223,7 тис. тонн», — пояснив Яшков.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!